A sportok királynője Szombathelyre látogatott

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. június 26., vasárnap •
Futó-, ugró és dobóatléták vették birtokukba a hétvégén a Sugár úti atlétikai centrumot, hogy a Szent Márton Kupáért versenyezzenek. Szombaton már számos kiváló eredmény született, ezek közül minden kétséget kizáróan Halász Bence kalapácsvető eredménye a legkiemelkedőbb.
A sportok királynője Szombathelyre látogatott

Szombaton elkezdődtek az idei egyéni pályabajnokságok, elsőként az utánpótlás/U23 és a junior  korcsoport tagjai mérkőznek meg a helyezésekért. A kétnapos verseny házigazdája Szombathely, rendezője a MASZ megbízásából a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. A nyílt számokkal együtt összesen 90 versenyszámot bonyolítanak le a Sugár úti atlétikai centrumban. 

261 egyéni és 16 váltónevezés érkezett U23-ban/38 versenyszám  és 346 egyéni a junioroknál/36 versenyszám. Ez összesen 607 indulási szándékot jelent. Mindkét korcsoportban legtöbben a férfi 200 méterre jelentkeztek, az utánpótláskorúaknál 19, a junioroknál pedig 24 fő.
Az idősebbek között hat olyan atléta is található, aki vezeti a hazai abszolút ranglistát; a bajnokság és az élvonal több képviselőjét rajthoz állító nyílt verseny indulóinak ez a hétvége az utolsó lehetőség az EB szintek teljesítésére.

 

A szombati napon négy, már eltávozott sportember emléke előtt is tisztelgett a magyar atlétika. Az U23 3000 m akadály Jeszenszky László – a férfi távolugrás Pálóczi Gyula – a junior férfi 400 méter Dr. Vargyas Csaba – a női gerelyhajítás Budavári Éva emlékverseny is volt. 

A versenyt egyébként Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke és Rácz Gábor, a szombathelyi sportiskola igazgató-helyettese nyitotta meg. 

Az atlétika szerelmesei szombat este 6 óra körül Halász Bencére szegezték tekintetüket, amikor a Dobó SE kiválósága a dobókörbe lépett. Nem hiába, Németh Zsolt és Németh László tanítványa a negyedik sorozatban elért 82 méter 64 centiméteres dobásával junior országos csúcsot dobott, s ezzel országos bajnoki címet szerzett. 
Halász Bence 6 kg-os kalapáccsal elért szombati eredményei önmagáért beszélnek. A Dobó SE 19 esztendős bajnoka kiváló sorozatot produkálva, három alkalommal is 80 méter fölé repítette a szert. A 81.39 méteres dobás után a harmadik sorozatban a 81.88 méteres eredmény, majd a negyedik sorozatban a 82 méter 64 centiméterre szállt kalapács is új egyéni és országos rekordot jelentett. Utóbbi eredménnyel pedig Bence megközelítette az alig 30 centiméterrel nagyobb Európa-rekordot. A verseny után boldogan és büszkén nyilatkozott honlapunknak Halász Bence.


Azt gondolom, hogy megtört a jég, teljesen elégedett lehetek, hiszen nem ez az idei főversenyem, és a hét elején még kemény edzéseket is teljesítettem, mégis sikerült az országos rekord. Jó sorozatot sikerült teljesítenem és most lelkileg is megkönnyebbültem – mondta az érettségit is eredményesen teljesítő kalapácsvető, aki már a szerdai dobóversenyre gondol, amikor felnőtt szerrel is szeretne a 74 méter közelébe jutni, s ezzel megközelíteni a riói kiküldetési szintet. 

Bence július végén a lengyelországi junior világbajnokságot is szeretné megnyerni.    

Gyurátz Réka is versenyzett szombaton, szintén a Dobó SE olimpiai reménysége is országos bajnok lett. 


Az aranyéremmel elégedett, a 67,25 méteres eredménnyel viszont nem vagyok elégedett. A legfontosabb célom az volt, hogy hozzam a bajnoki címet a klubnak, de valóban nagyobbat szerettem volna dobni. Sajnos már csütörtökön éreztem, hogy fáj a hasam, a negyedik sorozatban ez kiújult, lehet, hogy meghúzódtam, így az ötödik és a hatodik dobásomat már nem is tudtam végrehajtani. Remélem, hogy a szerdai versenyre összeraknak és újra eredményes lehetek – nyilatkozta kérdésünkre Réka, aki szintén szeretne ott lenni az ötkarikás játékokon. 

Vasárnap a diszkoszvetésben is dobókörbe lépett Halász Bence és egyre javuló sorozattal, 58,12 méterrel diadalmaskodott. A győztesnek járó aranyérmet Koczka Tibor alpolgármester adta át. A Sugár úti Atlétikai Centrumban, - ahol a többiek mellett a Dobó SE kiváló és csinos dobóatlétáival, így Völgy Helgával és Banga Beatrixszel is találkozhatnak, - vasárnap estig várják az atlétika szerelmeseit. 

A részletes eredményeket IDE kattintva böngészhetik. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére