A sötét ötven árnyalata elég szürke lett

Tóth Eszter • 2017. február 11., szombat •
Legalább Dakota Johnson melleit és Jamie Dornan kockás hasát elég sokszor láthatjuk.
A sötét ötven árnyalata elég szürke lett

Én nem szerettem A szürke ötven árnyalatát, nem voltam oda a sztoriért. Anastasia karaktere néha kimondottan idegesített, a bájvigyorú milliárdost pedig inkább tartottam egy perverz pszichopatának, mint a tökéletes álompasinak, akiért megéri küzdeni. A párbeszédek néhol nevetségesnek, a szexjelenetek súlytalannak hatottak. Mégis meg tudtam érteni, miért lett akkora siker, hiszen a nők valahol legbelül (még, ha nem is vallják be) egy olyan férfira vágynak, aki helyes, sikeres, gazdag és persze van valami olyan rossz szokása, amiről csakis az imádott nő kedvéért mond le. Ebbe építettek bele egy olyan szexuális világot, ami a legtöbb ember előtt ismeretlen és már csak azért beül a moziba, hogy megnézze, milyen élményeket okoz egyeseknek, ha elfenekelhet másokat. A szürke ötven árnyalata sok rossz kritikát kapott, azonban közel sem volt ez annyira borzalmas film, mint azt a legtöbb helyen előadták. Megvolt a célközönsége a mozinak és nekik tetszett is. Ez pedig így van jól.

És itt csúszott el folytatás. Nem tudtam eldönteni, hogy ezzel kit is akarnak megfogni igazán, hiszen azzal, hogy a Jamie Dornan által játszott Christian Grey gyakorlatilag egy pillanat alatt vált erőskezű uralkodó szellemű férfiból papuccsá, elvették a fő konfliktusforrást. Így pedig A sötét ötven árnyalata nem lett más, mint egy amerikai kábeladón futó szappanopera hosszúra nyújtott évadzárója. Az pedig maximum háttérzajként szokott futni a vacsorakészítés közben, mert nem érdekes annyira, hogy bárki értékes időt pazaroljon a nézésére.

A 2015-bemutatott A szürke ötven árnyalatának kétes sikerei után egy- két változást kellett eszközölni, mielőtt nekiálltak volna a könyvtrilógia második részének. A regények szerzőnője, E.L. James és az előző rész forgatókönyvírói Sam Taylor-Johnson és Kelly Marcel nem igazán jöttek ki egymással, ezért A sötét ötven árnyalatának adaptálásához saját férjét, Niall Leonardot kapta segítségül. A film férfi főszereplője, Jamie Dornan sem volt biztos benne, hogy szeretne ismét a perverz milliárdos bőrébe bújni, és a női főszereplő, Dakota Johnson is azt nyilatkozta, hogy élvezi ugyan a forgatást, de már szívesen kipróbálná magát új kihívást jelentő szerepekben is.

Mindettől függetlenül elkészült a film, amit a romantikus lelkületű nők bevonzása érdekében Valentin nap környékére időzítettek. A moziterem ehhez mérten szinte teljesen megtelt, főleg a negyvenes nők és a tizennyolc év körüli álmodozó tekintetű tinilányok voltak kíváncsiak az újabb árnyalatra.

Nagyon szívesen mesélnék a film történetéről, de gyanítom, hogy bármelyikünk hete van annyira érdekes és izgalmakkal teli, mint Christian Grey és Ana Steele kapcsolata. Kivéve azt, hogy mi nem vagyunk készek random szituációkban furcsa és hiteltelen szexuális aktusok végrehajtására, főleg, mert nem ismerek olyan nőt, aki minden nap szexi csipke bugyiban feszengene, hátha a pasija azt kéri tőle egyszer, hogy vegye le egy étterem közepén. De ha már a történet elég lapos, legalább legyen benne elég szex. De az sincs túl sok és az sem túl kreatív, általában random időpontokban belökött, semmihez sem köthető aktusok. Legtöbbször misszionárius pózban, néha kiegészítve néhány szado-mazonak egyáltalán nem nevezhető eszközzel.  Oké, tudjuk, a sanyarú gyermekkort megélő Christian most megváltozik, még borostát is növesztett és mindenre kész a szerelméért (mert ugye ez a pálfordulás tök reális), ezért nincs több agyabugyálás, hacsak Ana nem kéri. Ja igen, közben feltűnik két ex, mindkettő bolond, és szét akarja szakítani a párt, Ananál bepróbálkozik a főnöke, meg lezuhan egy helikopter. De ezekből is elvesz minden drámát, hogy körülbelül az összes konfliktus két perc alatt megoldódik, úgyhogy a következő jelenetekben ismét megtekinthetük egy hajókázást, romantikus vacsizást, alvást, főzést vagy Dakota Johnson melleit, esetleg lábait. Mert azért az látjuk elégszer, na. Lassított felvételben, romantikus zenére, hosszan mutatva.

A fényképezés meg a zene tényleg szép és hangulatos, a helyszínek gyönyörűek, a ruhák lenyűgözőek. A főszereplők játéka is csak azért lapos, mert a karakterek teljesen érdektelenek és semmitmondóak. Látszik, hogy Dakota Johnson mindent megtesz, hogy Anaból egy életrevaló, önálló gondolatokkal és érett személyiséggel rendelkező felnőtt nőt faragjon, de a buta párbeszédek ezt sokszor teljesen ellehetítlenitik. Persze ez az eredeti mű és a forgatókönyv hibája.

Mondjuk én nem olvastam a könyvet, nem tudom mennyire hasonló vagy mennyiben tér el tőle. Ha ti olvastátok és láttátok is A sötét ötven árnyalatát, írjátok meg a véleményeteket a kommentszekcióba!

A filmet ezekben az időpontokban nézheted meg a Savaria moziban és ezekben a Cinema Cityben.

közösség

további frisss

lap tetejére