A Quadrille és Mr. Piano varázsolt el minket a nyárias tavaszban a szombathelyi Fő téren

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 19., péntek •
Arisztokratikus francia társastánc és klasszikus zene lengte be Szombathelyt, de meglesz-e a Guinness-rekord?
A Quadrille és Mr. Piano varázsolt el minket a nyárias tavaszban a szombathelyi Fő téren

Szombathely a tánc magyarországi fővárosa, ezért nem is meglepő, hogy a maribori Szlovéniai Táncegyesület Európai Quadrille Táncfesztiváljának (European Quadrille Dance Festival - EQDF) városunk az egyetlen honi résztvevője.

A 2005-ben útjára indult kezdeményezés célja, hogy a fiatalok vállalkozó kedvére, lendületére és tánckedvére alapozva, a tánc révén üzenjenek az érettségizőknek. Másrészt a Guiness-rekord nyilvántartások szerint, ez a legnagyobb, egy időben előadott szinkrontáncos rendezvény a világon.

Johann Strauss Denevér című zenéjére adják elő a diákok a közismert, négy tételes francia négyes táncot. Az eseményen szinte valamennyi szombathelyi középiskola képviselteti magát.

Pénteken, pontban déli 12 órakor sípszóra kezdtek el táncolni a diákok a szombathelyi Fő téren. Az eseményen feltűnt Mr. Piano, azaz Vágó János, aki elektromos meghajtású zongorájával gurult körbe a téren, miközben játszott is a mozgó hangszeren. Ez azért is unikum, mivel összesen három ilyen zongora létezik az egész világon.

"Most már 13. alkalommal, minden évben a maturandusok, vagyis az érettségizők tiszteletére egy nemzetközi projektben veszünk részt, amely az Európai Quadrille Táncfesztivál nevet viseli. Idén 11 iskola, köztük általános iskolások részvételével, több mint 300 fő jött ide a Fő térre táncolni" - mondta el a rendezvényről Parais István, az AGORA Kulturális Központ igazgatója, az esemény főszervezője.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére