A Pro- Art táncosai vidámak és sikeresek

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2015. november 17., kedd •
A Pro- Art Táncstúdió fennállása óta foglalkozik a sporttánccal, a versenytánc népszerűsítésével, az utánpótlás neveléssel, valamint versenyek és táborok szervezésével. A kisteleki bejegyzésű egyesület szombathelyi táncosai a hétvégi gálára készülnek.
A Pro- Art táncosai vidámak és sikeresek

Az egyesület tagjai számára rendszeres sportolást, a minőségi táncsport fejlesztését, hazai és nemzetközi sportkapcsolatok létesítését biztosítja. Az egyesület igazolt sportolóin keresztül igyekszik a lakosság érdeklődését felkelteni a rendszeres testedzés, sportolás, valamint a mozgáskultúra fejlesztése iránt.

A Pro- Art alaptevékenysége a versenyek szervezése, és, hogy biztosítsa a tagjai részére a hazai és nemzetközi táncversenyeken való részvételt. Másrészről fontos feladatának tekinti az egyesület az utánpótlás nevelést, a táncoktatást, melynek keretében klasszikus balett, flamenco, modern táncok, báli táncok és latin táncok, valamint zenei alapismeretek oktatása zajlik. A stúdió oktatási tevékenységét számos hazai és külföldi oktató, zene,- illetve táncpedagógus segíti.

Az elismert táncstúdió és versenyhelyszín
Működésük 3 évtizedében számos elismerést kaptak, ezek közül kiemelkedik, hogy 2011-ben megkapták a jogot a versenytánc világszövetségétől (WDSF) a 2011-es Ifjúsági Tíztánc Európa bajnokság megrendezésére.
Az egyesület vezetői a táncsport nemzetközi szinten elismert szaktekintélyei, akik rendszeresen részt vesznek a hazai és nemzetközi versenyeken pontozóbírói minőségben is. 2006-tól külföldi oktatók részvételével három napos képzési kurzust szerveznek a hazai táncszakma részére, Kisteleken.
Éves rendezvényeik közé tartoznak a hazai bajnokságok, nemzetközi nyílt bajnokság /Kistelek Open, Új Évi köszöntő gála, Junior és Ifjúsági Latin Országos Bajnokság, edzőtáborok/.
A hazai versenyeken kívül az egyesület tagjai külföldi versenyeken is részt vesznek. 2002 óta – Kistelek Open néven – Nemzetközi Táncversenyt rendez miden év szeptemberében, mely 24. a világ versenyeinek rangsorában. Ez a versenytánc-világ egyik legrangosabb eseménye, melyre közel 30 országból érkeznek versenyzők és látogatók. A kétnapos programon a standard és latin-amerikai táncok szerelmesei szurkolhatnak kedvenceiknek. A helyszínen a programhoz kapcsolódnak még világbajnok táncosok bemutatói, gasztronómiai és kézműves-kirakodó vásárok.

Az egyesületnek van az egyetlen olyan párosa, akik latin táncból világbajnoki címmel rendelkezik. A duó hölgy tagja jelenleg az egyetlen magyar, aki hivatalosan világbajnoki címmel rendelkezik. A Törökgyörgy Melinda és Andrej Skufca páros eddig szlovén színekben indult, és Kisteleken készült.

Törökgyörgy Melinda a Magyar Táncsport kiemelkedő alakja 2007-ben Maurizio Vescovo-val Vilniusban megnyerték az amatőr latin-amerikai táncok világbajnokságát ezzel eddig hazánk első és egyetlen világbajnoki címét szerezte meg a versenytáncban. Andrej Skufca Katarina Venturini-vel többszörös tíztánc és amatőr latin világbajnok volt. Andrej és Melinda Szlovéniát képviselve idén óriási sikert értek el, megnyerték a Professzionista Európa-bajnokságot Moszkvában. Együtt a versenytánc legendás alakjai!

A Pro- Art Táncstúdió szombathelyi csoportja
Amikor a táncosok próbatermébe beléptünk, egyből éreztük, hogy itt nagyon komoly munka zajlik. Mindenki fegyelmezetten és csendben figyelte Herczeg Attila edzőt, aki miután gyorsan feladatot szab, - jó házigazda lévén - azonnal beszédbe elegyedik velünk. 

Mióta működik a Pro- Art Táncstúdió szombathelyi csoportja?
Szombathelyen január óta működik a Pro- Art helyi csoportja. Akkoriban tizenöten kezdtünk, most kb. húszan vagyunk. Kettő versenyző párossal indultunk, jelenleg pedig hat párosunk bontogatja szárnyait a hazai és a nemzetközi táncversenyeken. 11 évestől az 56 évesig minden korosztály megtalálható nálunk. Csoportunk tagjai között a gyermek, a junior, az ifjúsági, a felnőtt, és a szenior korcsoportnak is megtalálható a képviselője.


Mely táncok oktatásával, versenyeztetésével foglalkoznak? 

Versenytáncos-oktatásban standard és latin-amerikai táncokkal foglalkozunk, mi tíztáncot tanítunk. Esténként felnőtt tanfolyamaink is vannak, sőt már az argentin tangó kurzusunk is elindultak, de zumbával és aerobikkal is foglalkozunk már. Nyitottak vagyunk, bár nem arra törekszünk, hogy tömegeket mozgassunk meg, inkább a minőségi munka, a minőségi táncoktatás a célunk, amelyeket kisebb csoportokban is elvégezhetünk. 

Szakmailag milyennek ítéli meg a felkészülés feltételeit?
A terület, a próbák helyszíne mindig lehetne nagyobb, de számunkra ez jelenleg megfelel. A szülők támogatják a munkánkat, ők nagyon sok pénzt áldoznak a táncra, az utaztatásra. Szombathelyen egyedül tanítom a táncosainkat, de Kistelekről többen is járnak ide, hogy intenzív tanfolyamokat, kurzusokat tartsanak. 

Mikor és milyen versenyeken vesznek részt?
Majdnem minden hétvégén országos bajnokságokon veszünk részt, az év vége már csak ilyen. Kettőn vagyunk túl, a legfiatalabb párosunk, az Oláh Dániel - Pénzes Sára kettős az első ilyen bajnokságon szerepeltek, de rögtön a legjobb tízben végeztek.

A kicsivel idősebb párosunk, a Novák Csenge - Oláh Kristóf kettős a második helyet érte el, illetve a standard kategóriában a hatodik helyen végeztek. 

A hétvégén a ,C’ országos bajnokságon indult a Vass Virág - Al-Hakim Kerim párosunk. Annak ellenére, hogy ők még csak május óta versenyeznek együtt, és ősszel indultak az első versenyükön, már nagyon sokat fejlődtek. Ezen a hétvégi OB-n a latin táncokban a hetedik, míg a standard kategóriában a 11. helyen végeztek. 

Decemberben még Békéscsabán is lesz egy országos bajnokság, ahol a jelenlegi legeredményesebb, korábban már ,C’ országos bajnokságot is nyert Nagy Réka - Krizsán Dominik párosunkkal veszünk részt, aztán egy nemzetközi versenyen is ott leszünk még. Emellett a hétvégén, a Savaria Táncklub 45 éves jubileumi gáláján is fellépünk. November 21-re közösen készülünk, hiszen egykori ,,Savariás" táncos lévén, engem is meghívtak.     

Mit várnak a következő esztendőtől?
A 2016-os esztendő remélhetőleg előrelépés lesz a számunkra. Szeretnénk a ranglistaversenyeken, az országos bajnokság junior kategóriáiban a lehető legjobb eredményeket elérni, és az 1-2. helyen végezni. Ha ez sikerül, akkor a táncstúdiónk szombathelyi csoportja is képviselhetné hazánkat az Európa- és világbajnokságon.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére