A pozitív benyomáskeltés 10 alapszabálya

frisss.hu, player.hu • 2016. február 01., hétfő •
Szeretnéd lenyűgözni beszélgetőtársad? Mutatjuk, mit csinálj!
A pozitív benyomáskeltés 10 alapszabálya

Meglepő, de kutatások igazolják, hogy kommunikációnk 60-90 százaléka nem verbális, azaz a testbeszédnek sokkal nagyobb a jelentősége, mint gondolnánk. Tehát, amikor valakivel társalgunk, különösen, ha első alkalomról van szó, a legtöbbet testtartásunkkal, kezeinkkel, lábaink helyzetével és általánosan, metakommunikációnkkal tudjuk elmondani. Ennek ellenére bár a beszédünkkel kapcsolatban tanulmányaink során sok szabályt sajátítunk el, sok információra, tanácsra teszünk szert, testbeszédünkkel senki sem foglalkozik.

Épp ezért most összegyűjtöttük a tíz legfontosabb dolgot, amire mindig figyeljünk, ha valakivel társalogni kezdünk. Különösen fontos lehet ez, ha első alkalomról van szó, netán első randiról vagy egy állás interjúról. A lényeg minden esetben ugyanaz: szeretnénk a lehető legjobb benyomást kelteni magunkról. Íme, az alapszabályok:

1; Ülj egyenes háttal, de ne túl feszesen, inkább relaxáltan, leengedett vállakkal.

2; Kicsit hajolj közel a másikhoz, ezzel mutatod, hogy rá figyelsz és koncentrálsz.

3; Ne rakd keresztbe lábaidat, ha kis távolságot hagysz térdeid között az laza nyugodtságot jelez.

4; Tartsd lazán karjaidat az oldaladnál, semmiképp ne fond őket össze.

5; Használd kezeidet gesztikuláláskor, ezzel meggyőzőbbnek, hitelesebbnek tűnsz.

6; Határozottan fogj kezet, de azért ne túl erősen.

7; Igyekezz tükrözni a másik testbeszédét, ezáltal nem csak egyetértésedet fejezed ki, de azt is mutatod, hogy kedveled az illetőt.

8; Merj nevetni! A nevetés nem csak lazítja a hangulatot, hanem azt is mutatja, hogy figyelemmel hallgatod beszélgető partnered, megérted, sőt el is fogadod, amit hallasz.

9; Tartsd meg a szemkontaktust! Ha így teszel, érdeklődést mutatsz, ami mindenkinek jól esik.

10; Figyelj a hangodra is! Inkább mélyebben, mint magas hangon beszélj, ne felejtsd, a mondatok végén is levisszük a hangot. Ne hadarj, az érthetőség alapkövetelmény.

közösség

további frisss

lap tetejére