A nyár legfényesebb éjszakái még előttünk állnak

Frisss/lobu - fotó: minimatine, bogarmester, lajkvadasz • 2017. június 17., szombat •
Ide célszerű ellátogatni, ha kíváncsiak vagytok a szentjánosbogarak tündöklő násztáncára.
A nyár legfényesebb éjszakái még előttünk állnak

Lenyűgöző látványt nyújtanak ezek az apró kis bogarak, amelyek csodálatos természeti jelenséget varázsolnak elénk. Szerencsére már nem kell sokat aludnunk hozzá, ha pedig saját szemünkkel szeretnénk látni, akkor olyan sokat sem kell utaznunk. A szentjánosbogár-rajzás június közepétől, Szent Iván-éj környékén figyelhető meg ez a jelenség és a hónap végén teljesedik ki.

A „zöld lámpások” igazi látványorgiát kínálnak, ezzel pedig tökéletes alkalmat adnak, hogy ezt a megismételhetetlen programlehetőséget kihasználjuk. Nem csak a túrázás szerelmesei, hanem kisgyermekes családok is remekül fognak szórakozni, mert valóban lélegzetelállító pillanatoknak lehetünk szemtanúi.

Ez a rajzás valójában egy párválasztási ceremónia. Az év egyik legmelegebb hónapját használják ki ezek a kis bogarak, hogy családot alapítsanak. A nőstény szentjánosbogarak nem rendelkeznek szárnyakkal, így világító testükkel jelzik a hímek számára hollétüket. Ez a családtervezési program egyébként szó szerint életbevágó a nőstények számára, ugyanis ha nem találnak tíz napon belül maguk mellé társat, elpusztulnak.

A két héten keresztül tartó látványosság június közepén veszi kezdetét és napnyugta után indul a párkeresés. A napnyugtát követően a nőstények a lámpásukkal jeleznek és a talajon, az alacsonyabban lévő növényekre felmászva apró mozdulatokat tesznek. Ezzel próbálják a hímek figyelmét felkelteni. Ezt a fényt egyébként akár ötven méterről is észlelik a bogarak a fejlett látásuk eredményeként.

Ha nem szeretnénk lemaradni erről a ritka természeti jelenségről, keressük fel az alábbi helyek egyikét, hiszen minden évben szerveznek ezen alkalomból tárlatvezetést:

  • Alcsúti arborétum
  • Királyréti Erdei Iskola
  • Gerecse erdő
  • Pilisszentiván
via

közösség

további frisss

lap tetejére