A Mészáros Cukrászdáé az ország legjobb macaronja!

kd. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. március 21., hétfő •
A Lúdláb és a Passió karamell ízek lehengerelték a zsűrit, mi is megkóstoltuk, sőt megnéztük, hogy készül ez a nagyon kedvelt édesség.
A Mészáros Cukrászdáé az ország legjobb macaronja!

Ötödik alkalommal rendezték meg az Év Macaronja versenyt a budapesti Akvárium Klubban. Az ötlet a New York-i Macaron Nap kapcsán indult, mivel egyre népszerűbb az édesség. Varga Ádámmal, a Mészáros Cukrászda cukrászával beszélgettünk a díjról és a macaronokról, a finomság készítése közben.

„Most másodjára vettük részt a budapesti Macaon Napon, tavaly harmadik helyen végeztünk az epres-pezsgős ízzel. Idén két kategóriát írtak ki: az egyik egy passió gyümölcs kategória volt, a másik egy szabadon választott kategória, de a kikötés az volt, egy ismert magyar süteményre hasonlítson az íze” – meséli Ádám.

A győztes karamell- Passiógyümölcs

"Mi a lúdláb tortára gondoltunk, ami alapból egy tömény, meggyes, csokoládés torta. Persze ezt egy kicsit variáltuk egy 53%-os és egy 71%-os étcsokoládéval, amaréna meggydarabokkal és konyakkal. A belsejében pedig egy házilag készített savanykás meggyzselé-betétet helyeztünk. Bevallom, ez közös ötlet volt, több félét kipróbáltunk, készítettünk, volt köztük kókuszos, maracujás, creme brulee-s is. Egy évig miénk az ország legjobb macaronja, ami nagy dolog, mert rajtunk kívül csak budapesti cukrászdák indultak." -mesélte. 

Macaron, macaron, macaron, macaron...

Szombathelyen is nagyon népszerű a macaron, Ádám elmesélte, szezonálisan változtatják a kínálatot. A vásárlók télen nagyon szeretik a fahéjas-mézeskalácsos választékot, nyáron a gyümölcsösebb, málnás, epres macaronok a nyerők.

Mindkét kategóriában elsők

Megnéztük aztán, hogy készül ez a különleges édesség.

Nem a legegyszerűbben elkészíthető édesség, de a türelmes hobbicukrászok már otthon is meg tudják sütni. A Mészáros Cukrászdában aprólékos munkával évekig kísérleteznek ki egy süteményt, de ezért minőségi minden darab.

A cukrászdában megtudjuk, hogy a macaron lényege a tojásfehérjehab, ami mellé főzni kell egy cukorszirupot, majd azt adott hősmérsékletre felmelegíteni. Az alaptészta porcukorból és mandulalisztből áll össze, a kakaósokhoz persze plusz kakaóport tesznek. Ádám elmondta, hogy nagyon oda kell figyelni a mandulaliszt minőségére, és javasolja, mindig friss alapanyagokat használjunk. A Mészáros Cukrászában ízenként készítik a macaront, egyszerre száz darabot.

Hétfő délelőtt is nagy volt a választék, érdemes délután kipróbálni a nyertes ízt, nekünk nagyon bejött (a többivel együtt).

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére