A megosztó lett a megosztandó: Győzött a mézes, zsíros Márton-kifli

T.A Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor • 2016. június 10., péntek •
Komoly grémium döntött a Szombathely egyik új jelképének tervezett Szent Márton Kifliről. A polgármester, a püspök és számos, a gasztronómiában és turisztikában érintett szakember négy különböző módon elkészített péksüteményből választotta ki a nyertest, mely egy mézes, zsíros kifli lett.
A megosztó lett a megosztandó: Győzött a mézes, zsíros Márton-kifli

Egy, a negyedik századi viseletbe bújt kisfiú, Márton hordta körbe a tálcákat a pénteki, Szent Márton Kifli kóstolásán. Mind a név, mind a viselet, mind a jelképnek szánt péksütemény Szent Mártont idézte. – Egy születőfélben lévő termékről van szó, melyet Szombathely egyik új adottságának, nevezetességének, egyedi termékének szánunk, mely nem csak nevében, hanem küllemében, felhasználásában is hordozza az Szent Mártoni üzenetet: aki kézbe veszi, azonnal szeretné megosztani – hangzott el a Szent Márton Kifli kóstolásán.

A megosztást mindjárt a kifli alakja is sugallja, hiszen a Szent Márton Kifli, két hátával összefordított kifli összesütésével keletkezett. Az alak adott lett a tervezés során, melyhez Aigner Géza atya adta az alapötletet. Az alak után azonban ki kellett találni a péksütemény ízét, összeállítását is.

Az összetevők, az íz kitalálásánál figyelembe vettük a fogyaszthatóságot, a negyedik században már létező alapanyagokat, az egyszerű elkészítést, az egészséges anyagok felhasználását és többek közt még azt is, hogy a kifli használható legyen a közétkeztetés számára is – hangzott el a tájékoztatón.

Négy, más és más ízesítésű kiflit kóstolt a Puskás Tivadar polgármester és dr. Veres András püspök által vezetett grémium. Az egyikben kölest használtak az elkészítéskor, a másik teljes kiőrlésű liszt mellett vörösszőlő mag kivonatot tartalmazott, a harmadikban – mely a szervezők szerint „megosztó ízestésü” lett - napraforgómag mellé mézet és sertészsírt használtak a készítők, a negyedikbe pedig többfajta burgonyát raktak

A tizenkét fős zsűri végül a harmadik kiflit találta a legjobbnak, innentől ezt az összetételt használják a szombathelyi Szent Márton Kifliben.

A szervezők tervei szerint a készítményt a vasi megyeszékhely számos rendezvényén, ünnepén, programján használják, Puskás Tivadar polgármester mindjárt fel is vetette a péksütemény levédetésének lehetőségét.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére