A kormány elkötelezett a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztésében

vkriszti-mti.hu • 2015. február 25., szerda •
A kormány elkötelezett abban, hogy a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszert továbbfejlessze, és abban is, hogy az ágazatban dolgozókat anyagilag is megbecsülje - hangoztatta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Szombathelyen.
A kormány elkötelezett a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztésében

Közölte: ahhoz azonban, hogy a kitűzött célok még ebben a kormányzati ciklusban megvalósuljanak, a rendszerből "ki kell operálni" valamennyi olyan területet és elemet, amely nem oda való vagy rosszul működik.

A következő hat évben jelentős, százmilliárd forintot meghaladó uniós forrás áll majd rendelkezésre a szociális szolgáltatások fejlesztésére is, de egyáltalán nem mindegy, hogy ez a forrás milyen eredménnyel hasznosul, ezért az ellátások finanszírozásában differenciálni kell - mondta Czibere Károly.

Példaként említette, hogy az idősotthonokban jelenleg csaknem azonos összeggel, normatív módon finanszírozzák a szinte állandó ápolást igénylő és a kevés gondozást igénylő idősek ellátását.
Hangsúlyozta, hogy fokozatosabbá, hatékonyabbá és igazságosabbá, és egyben professzionálisabbá kívánják tenni az ellátórendszert, amiben a fő szempont az ellátás színvonalának és minőségének javítása.

Az államtitkár a szociális területen dolgozó szakemberek számára rendezett szakmai fórumsorozat nyitóelőadásában úgy fogalmazott: vissza kell adni a szociális szakma becsületét, amihez hozzátartozik a béremelés és egy a jövő év elejétől bevezetni kívánt életpályamodell, de a folyamatos szakmai továbbképzések is.

Czibere Károly a fórumon kijelentette, hogy az alapellátás megszervezése továbbra is önkormányzati feladat marad, az önkormányzatok pedig az alapellátás fejlesztése érdekében csak olyan projektekkel pályázhatnak majd uniós támogatásokra, amelyek összhangban állnak helyi esélyegyenlőségi programjukkal.

(Fotó: vaol.hu)

közösség

további frisss

lap tetejére