A képtár alagsorába kuckózta be magát az Irokéz gyűjtemény

Szerző: Kánya Dóra Fotó: Tóth Arnold • 2015. június 29., hétfő •
Kortárs művészek, aktuális trendek teszik „up to date” jellegűvé a galéria működését.
A képtár alagsorába kuckózta be magát az Irokéz gyűjtemény

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Szombathelyi Képtár alagsora sokáig üresen állt. Az Iseumi Szabadtéri Játékok kapcsán vették újra hasznát, de egy régészeti bázisként is funkcionált korábban, ám az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház létrejöttével ez a hely újra megüresedett. Évek óta kérdés volt, hogy az Irokéz Galéria gyűjteménye hova tartozzon, majd nemrég született döntés arról, hogy költözhet a kortárs kollekció: van hely!

Cebula Anna, a képtár igazgatója hozzátette, a kortárs kultúra megtelepedésével reméli, a fiatalabb generáció is gyakrabban látogat majd tárlatokat.

2001-ben volt a bemutatkozó kiállítása a gyűjteménynek. Tíz év alatt ötven kiállítást rendeztek, amit a helyi szervezők 2011-ben vérző szívvel hagytak abba –meséli Pados Gábor az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa. Akkor a város megvonta tőlük a támogatást, nem tudták folytatni.

Az Irokéz Galéria magántulajdonban lévő, nonprofit, közhasznú programot lebonyolító intézmény, amelynek célja az ingyenes, de magas szintű kulturális szolgáltatás, közművelődés. Mára nemzetközileg is elismert, a magyar kortárs képzőművészek kedvelt kiállító helyévé vált, ugyanakkor a város közép- és általános iskolásainak, illetve főiskolásainak is lehetőséget biztosított a bemutatkozásra. Több éven át maga is tehetségkutató pályázatot hirdetett a szombathelyen tanuló diákok számára. A galéria a szombathelyi Bloomsday állandó kiállítóhelye, de bekapcsolódott már a Bartók Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál és a Mediawave Fesztivál programsorozatába is.

Most, 2015 májusában nyitotta ki újra kapuit az országos OFF Biennálé kedvéért, majd rá egy hónapra Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumnak és a Szombathelyi Képtárnak köszönhetően költözhetett új helyére, a Szombathelyi Képtár alagsorába, ahol újra várja a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket.

A hely most nagyjából egy harmada a korábbinak, ami nem épp a legegészségesebb a műtárgyak szempontjából, de nem akarták a galériatér rovására a raktárhelyiséget növelni. 95%-ban telített, így jelen pillanatban a bővülés is kizárt.

Július 4-én Szalay Péter: Általános gólöröm című kiállításával kezdődik viszont az új szakasz. Az Irókéz Galéria az utóbbi időben is gazdagodott műtárgyakkal, ezek leginkább a 60-as, 70-es évek neoavantgárd alkotásai. A galéria megnyitásával a kortárs kultúrát akarják népszerűsíteni, illetve az aktuális trendeknek megfelelő kiállításokat rendezni. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére