Fejlesztések és korszerűsítések a Jáki úti temetőben

szróbert • 2014. június 05., csütörtök •
Tovább folytatódott a város intézményeinek bejárása. A Történelmi Témapark, a Kámoni Arborétum és a Képtár után, június 4-én a Vas megyei Temetkezési Kft.-nél vizitelt Puskás Tivadar. Szombathely polgármestere elmondta, hogy a tervek szerint akadálymentesítik a Jáki úti temető ravatalozóját, a Nagy Háborús Emlékév keretében felújítják a hősi emlékművet, emellett a sírkerthez vezető utat is rendbe hozzák.
Fejlesztések és korszerűsítések a Jáki úti temetőben

Ismeretes, 1964-ben nyitották meg a Jáki úti temetőt. Most már 33 hektáron fekszik a sírkert és a kezdetek óta sokat változott. A modernizálás folytatódik. A Vas Megyei Temetkezési Kft. 2010. április 2-től a Vas Megyei Önkormányzat Vagyonkezelő Kft. része. 

Puskás Tivadar polgármester látogatásakor kiemelte, a nagy háborús emlékév kapcsán az I. világháborús emlékműveknek a rendbe hozatalára egy pályázatot írt ki a kormány, erre Szombathely önkormányzata is pályázott. A tervek szerint tehát azokat a munkálatokat majd központi forrásból finanszírozzák. A megbeszélésen elhangzott, ha igény lesz rá, szóróparcellát is kialakítanak majd. A meglévő ravatalozót pedig az előírásoknak megfelelően építenék át. Kiskos Ferenc, a Vas Megyei temetkezési Kft. ügyvezetője szerint a legfontosabb feladat a ravatalozó akadálymentesítése. A várható átalakítás mellett a temető dolgozói folyamatosan végzik a kertészeti munkálatokat is.

A frisss.hu az egyéb fejlesztésekről Kiskós Ferenc ügyvezetőtől megtudta, hogy a Jáki úti temetőbe 5 db elektoros kutat vettek, ezekből 3 db már üzemel, a temetőlátogatók jobb kiszolgálásának érdekében egy elektromos autó ingyenes temetői járatként funkcionál. Emellett a téli síkosságmentesítést megkönnyítendő eszközöket és 61 db konténert is vásároltak, így a hulladékszállítási számlában nem kell konténer bérleti díjat fizetni. Az U parcellában utat alakíttattak ki, melyhez alagcsövezés és egyéb munkálatok is kapcsolódtak. Ez igen jelentős összegbe került.
A peremtemetőkben (Zanat, Szentkirály, Olad, Herény, Zarkaháza) a ravatalozók tetejét, homlokzatát felújíttatták, Herényben a lapostető szigetelése is megtörtént. A Jáki úti temető bejárat jobb oldalon egy bemutató mintakertet hoztak létre, amely a temetőlátogatóknak megkönnyíti a döntést a sírgondozással kapcsolatban. A bejárat baloldalán (a Savaria urnafal közelében) síremlék bemutatót alakítottak ki.
A Nagy Háborús Emlékév tiszteletére a Jáki úti temető hősi parcellájában (közvetlenül a kápolna mellett) felállíttattak egy – régi fotók alapján elkészített, teljesen korhű - tábori miséző helyet.

A polgármester a tervek szerint tovább folytatja a város intézményeinek bejárását. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére