A katonasulis diákokat érdekli a biztonságpolitika

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. november 10., csütörtök •
Tisztességre, rendre, fegyelemre és becsületre kell nevelni a diákokat – hangzott el a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban, ahol a zsúfolásig megtelt díszteremben Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a Honvéd Vezérkar egykori főnöke tartott előadást.
A katonasulis diákokat érdekli a biztonságpolitika

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény a Kormány feladatai közé sorolja a köz- és a felsőoktatás keretein belül a honvédelmi nevelés programjának végrehajtását.
A felnövekvő nemzedékek hazafias, honvédelmi nevelésének elősegítésére a Honvédelmi Minisztérium már 2005-ben elindította a KatonaSuli programot, melyen keresztül eddig mintegy tízezer fiatal ismerkedett meg a honvédelem ügyével és Magyar Honvédséggel. 

A program céljai között a hazaszeretetre nevelés mellett a honvédelmi ismeretek terjesztése, a hazafias, honvédelmi nevelés és a katonai pálya reális bemutatása szerepel. Bár a sorkötelezettség 2004-ben felfüggesztésre került, a honvédelmi kötelezettség nem. Utóbbi mindenki ügye, az ehhez szükséges alapismereteket is el lehet sajátítani a programban. 

Nem katonai kiképzésről van szó, hanem önkéntes együttműködésről az alap-, a közép- és a felsőfokú oktatási intézményekkel, melynek keretében az általános iskolákban szakkör-jelleggel, a középiskolákban választható érettségi tárgyként, a felsőoktatásban pedig kreditértékű felvehető tárgyként kínál ismereteket a program. 

A képzésen önként részt vevők olyan, a civil életben is hasznos ismereteket kapnak, mint például tereptan, térképészeti alapismeretek, elsősegélynyújtás, és így tovább. A katonai pályára készülőknek a hivatás megismerésén túl jelentős előnyöket is biztosít a tantárgyból szerzett érettségi vizsga. 

Februárban a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjai a pápai katonai repülőtérre látogattak, most viszont náluk tartott biztonságpolitikai órát a korábbi első számú katonai vezető, Tömböl László, a Magyar Hadtudományi Társaság jelenlegi elnöke. 
A nyugállományú vezérezredes aktuális biztonságpolitikai kihívásokról, kockázatokról és fenyegetésekről beszélt diákok és tanárok előtt az iskola dísztermében, ahol nemcsak katonasulis diákok hallgatták meg az előadást, és nem csupán hallgattak, de meglepően érdeklődő kérdéseket is feltettek.   

Tömböl tábornok honlapunknak nyilatkozva elmondta, hogy természetes módon a szerda hajnali friss hír, az amerikai elnökválasztás volt a TOP téma a mintegy háromszáz diák előtt.  
Az előadást követően és személyesen is érett kérdésekkel bombáztak a diákok. Ez pedig azt mutatja, hogy gondolkodnak a gyerekek. A gimnazisták megkérdezték tőlem azt is, hogy milyen vezető lesz az új amerikai elnök. Azt gondolom, hogy Donald Trump retorikáján mindenféleképpen változtatnia kell, hiszen a kampány során megtett politikai nyilatkozatai alapján akár kockázatot is jelenthet.

A bankvilág és a tőzsde a kampány alatt beárazta Trump elnökségét, ezért a piacot most meg kellene nyugtatni. Az új elnöknek más hangsúlyokkal kell majd megszólalnia, ehhez viszont szüksége lesz szakértőkre. Eddigi pályafutása miatt Hillary Clintont jobb elnöknek tartottam volna, de a demokrácia már csak ilyen. Jól éreztem magamat a szombathelyi diákok és tanárok között, és remélem ők is jól érezték magukat a mintegy másfél órás előadás és kérdezz-felelek alatt – nyilatkozta nekünk a vezérezredes.   

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban megfogalmazták, hogy a honvédelmi alapismeretek oktatása mindenki számára fontos lenne, hiszen a sorkatonai szolgálat megszüntetésével a tisztességre, a rendre, a fegyelemre és a becsületre nevelés is hiányzik, pedig ezt minden fiatalnak el kellene sajátítania. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére