A halsalátától a hallal töltött hortobágyi palacsintán át a halászléig

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2017. augusztus 19., szombat •
Minden, mi szem-szájnak ingere, az Vaskeresztesen megkóstolható volt. Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Pinka-völgyi halas napokat, ahonnan mi sem hiányozhattunk.
A halsalátától a hallal töltött hortobágyi palacsintán át a halászléig

A Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének szervezésében már szombat délelőtt halétel-készítő versenyen mérhették össze erőiket a céges, baráti és családi csapatok. 
A nevezési díj nélküli halétel-készítő versenyre a szövetség minden benevezett csapatnak 2 darab pontyot, 1 kg kenyeret, 15 darab műanyag tányért, kanalakat, sörpad-garnitúrát és tűzifát biztosított díjmentesen.  

Az elkészült finomabbnál finomabb halételekből kóstolót is tartottak a kilátogatóknak. A barátságos horgászversenyen kicsik és nagyok egyaránt csatasorba álltak, így volt ezzel a Celldömölki Lokomotív Horgászegyesület is. 

Hagyományosan minden esztendőben részt veszünk az eseményen, idén is halászlével neveztünk be, de a frissen sült keszegünket és kárászunkat is benevztük a versenyre – mondta el honlapunknak a helyszínen Karácsonyi Tamás, a celldömölki Lokomotív Horgászegyesület elnöke.

Aztán jött a szakértő zsűri, melynek tagjai között dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Fodor Zoltán, Tunézia Magyarországi külgazdasági attaséja, dr. Németh István, a  Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Bokor Károly a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, Varsányi László, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály osztályvezetője, Garas Kálmán fotóművész, horgász egyesületi vezető és Seregi Miklós SHE-k Vas Megyei Szövetsége elnöke is szerepet vállalt. 

Honlapunk a térség országgyűlési képviselőjét kérdezte tapasztalatairól. 
A zsűrinek ismét nagyon nehéz dolga volt, hiszen a 17 különböző és fantasztikusan finom halétel, a halsalátától, a hallal töltött hortobágyi palacsintán át a halászléig valamennyi zsűrtag-társamat elvarázsolta. Három halészlé kiemelkedett a szakértő zsűri és a laikus zsűritagok véleménye szerint is – fogalmazott Hende Csaba, aki azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a halétel, mint az élelmiszer-kultúra támogatása nagyon fontos hazánkban, hiszen honfitársaink még mindig nagyon kevés halételt fogyasztanak, pedig a szív- és érrendzseri betegségek megelőzése érdekében nagyon lényeges volna ez.

Krancz Imre, Vaskeresztes polgármestere honlapunknak elmondta, hogy a halasnapok a község jeles eseményei közé tartoznak immár negyedik éve. 
Az egész megyéből idelátogatnak a horgászok, akik borainkból is vásárolhatnak ilyenkor. Idén kettőzött az örömünk, hiszen az új és átadott beruházások következményeként mától ki tudjuk szolgálni az itt élők igényeit, a nagy rendezvényeket bonyolíthatunk le ezen az igazán impozáns helyszínen, ahol az étkezést, a szállást, a kultúrált kikapcsolódást és a sporthorgászatot is egy helyen tudjuk biztosítani - fűzte hozzá a helyi polgármester. 

Vaskeresztesen megtudtuk, hogy 13 millió forintos beruházással a TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001 azonosító számú pályázati projekt keretében I. ütemében elkészült a 250 m2-es rendezvénytér és a 80 m2-es előtető. A fejlesztés tovább folytatódik, hiszen a tervek szerint még 100 m2-t hamarosan hozzáépítenek a jelenlegi rendezvénytérhez. 

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének elnöke arról tájékoztatta a  helyszínen honlapunkat, hogy nemcsak a horgászat és a finomabbnál finomabb halételek kóstolása, de színes táncos-zenés programok, könnyűzenei koncert is a nyagérdeműt szolgálta. A Vaskeresztesre kilátogató gyerekeket pedig ingyenes ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogató bohóc és kézműves foglalkozás várta.   

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére