A falugazdászoknak folyamatosan meg kellett újulni

szróbert • 2014. március 06., csütörtök •
Odaadással, nagy szakértelemmel dolgoztak mindig a falugazdászok - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a falugazdász hálózat megalakulásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett jubileumi emlékülésen. A Megyeháza Dísztermében – március 6-án – elhangzott, hogy a falugazdász hálózat 1994-ben valós igényre jött létre. A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy a gazdák támogatása továbbra is kiemelt feladat lesz.
A falugazdászoknak folyamatosan meg kellett újulni

Az emlékülés elején egyperces néma tiszteletadással emlékeztek az elmúlt években elhunyt falugazdászokra, majd V. Németh Zsolt mondott köszöntőt. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy azért ünneplünk ma, mert a falugazdász hálózat 1994. március 1-jei megalakulására emlékezünk. Miután a falugazdász hálózat előzményeire emlékeztetett, kiemelte, hogy valós igény volt a falugazdász-, mint segítő hálózat létrejötte.

Odaadással, nagy szakértelemmel dolgoztak a falugazdászok, ezzel nyerték el a gazdák bizalmát is. Újra és újra meg kellett újulniuk, ez pedig mindig a nemzetgazdaság gyarapodását szolgálta – tette hozzá az államtitkár.

Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal részéről pedig azt hangsúlyozta, hogy a kerek évfordulók, így a falugazdász hálózat születése is azért különleges, mert még a rendszerváltásnak nevezett időszakhoz köthető.

A kormánymegbízott aláhúzta: a falugazdászok munkája igazi úttörő szerepet töltött be az 1994-et követő években. A falugazdászok feladata korábban, jelenleg, sőt a jövőben is embert próbáló munka. Miután Harangozó Bertalan is megköszönte a falugazdászok eddigi munkáját, kiemelte, hogy a kormányhivatal elkötelezett a falugazdászok iránt. 
Legyenek jó gazdászai és jó gazdái a falunak – fejezte be gondolatait.

Avas Zoltán, a VMKH Földművelésügyi Igazgatóság igazgatója beszédében részletesen is felelevenítette a falugazdászok történetét. A vidék vezér ürüjének nevezett bennünket Boross Péter miniszterelnök, Gödöllőn, a 20 évvel ezelőtti megalakuláskor – emlékeztetett a kezdetekre.

Az Őrségben és a Szombathely környéki falvakban összesen több mint 17 éves falugazdász múltra visszatekintő Avas Zoltán a frisss.hu-nak nyilatkozva elmondta: a falugazdászok sorsa eléggé hányattatott volt, ennek ellenére falugazdásznak lenni büszke gyönyörűség. Ez azért van így, mert a falugazdászok olyan segítő tevékenységet végeznek a vidéken, a falun, mely már önmagában is büszke gyönyörűséggel tölti el az embert. A vidéki termelők, a gazdák támogatása egy óriási elhivatottságot feltételez, melyet csak szívből-lélekből lehet végezni.   

Dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóságának vezetője hozzászólásában Orbán Viktor miniszterelnököt idézve elmondta: senkit nem hagyunk az úton, mindenki számára támogatást nyújtunk. A falugazdászok által nyújtott szolgáltatások köre pedig még tovább bővülhet a jövőben. 

A rendezvény végén felolvasták azok nevét, akik 15 éve vagy ennél tovább voltak falugazdászok.  Az emlékülésen részt vett Kovács Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés elnöke is.

(fotó: haon.hu)

 

közösség

további frisss

lap tetejére