A Don-kanyar hőseire és áldozataira emlékeztek Szombathelyen

PCS - fotó: Bodorkós Máté • 2017. január 12., csütörtök •
A szovjet fronton a túlerő és az időjárás miatt szinte teljesen megsemmisült a Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadserege.
A Don-kanyar hőseire és áldozataira emlékeztek Szombathelyen

Német birodalmi nyomásra született meg az a megállapodás Németország és Magyarország között, amelynek értelmében 1942 tavaszától 200 000 katonát szállítottak a keleti hadszíntérre. Az orosz telet nem ismerő, rossz ruházattal rendelkező katonáknak a -40 fokos hideggel és a sokszoros túlerővel is fel kellett venniük a harcot. A magyar haderő óriási veszteségeket szenvedett a Don-kanyarnál. Közel 50 000 katona esett el, több ezren sérültek meg vagy kerültek hadifogságba. Ezt a poklot járta meg a szombathelyi 3. hadtest is, amely már az 1940. március 1-jén felállított 3. magyar hadsereg része volt és mutattak példák kötelességteljesítésből az utókor számára. Ha a veszteségeket nézzük, akkor nem véletlenül nevezik a voronyezsi csatát nagyapáink „Mohácsának”.

A doni áttörésben résztvevők emlékére tartott megemlékezést a megyeszékhelyen Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő a pápai keresztnél. 

A mai nap, az emlékezés napja - mondta beszédében dr. Puskás Tivadar polgármester, aki kifejtette, hogy a magyar haderő a sokszoros túlerő, illetve a zord időjárás dacára tartották magukat a parancshoz. A megemlékezés 74. évfordulója azokért a hősök előtt állít emlékművet, akik vérüket adták a Magyarországért.

A beszédet követően virággal és mécsesek gyújtásával emlékeztek meg a megjelentek.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére