A CSOK mindent borít (3.)

Szita Róbert • 2016. február 21., vasárnap •
A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) a témája annak az országos kampánynak, amelynek szombathelyi állomásán hatalmas érdeklődés mellett zajlottak a szakértő előadások.
A CSOK mindent borít (3.)

Sorozatunk első részében a lakáspiac megélénküléséről olvashattak, a második epizód során pedig az igénylők számára legfontosabb tudnivalók, így a dokumentumok is terítékre kerültek, ez alkalommal a teljesítendő követelményekről, de az egyes buktatókról is olvashatnak.  

Kötelező
A támogatások ,,ellenértékeként” néhány előírást, kötelezően teljesíteni kell. Ilyenek: 10 évig az adott helyen kell lakni, folyósítást követő 30 napon belül minden együttköltöző lakcímkártyáját, a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát 60 napon belül kell bemutatni, a bekerülési költség legalább 70%-áról pedig számlákat kell prezentálni. Ezek mellett, az utolsó részfolyósításig a használatba vételi engedélyt is be kell mutatni, illetve a korábban vállalt gyermekeknek is meg kell születni. 

Buktató    
Érdemes a buktatókra is odafigyelni: nem érdemes valótlan adatokat használni, 10 éven belül ne költözzünk el a lakásból, 10 éven belül ne adjuk el a lakást, minden szükséges számlát adjunk le, ne legyen 30 napot meghaladó késedelem, mert akkor kamattámogatás nem igényelhető. 
A kötelezően előírtak nem teljesítése esetén a támogatások egyösszegű visszafizetését késedelmi kamatokkal követelhetik, ez pedig akár 16 millió Ft is lehet! Emellett a támogatott hitelek piaci kamatozásúvá válhatnak, vagyis növekedhet a havi törlesztő részlet is. Végletes esetben pedig az állam érvényesítheti jelzálogjogát, ezzel elveszhet a tulajdonjog is. 

Hogyan igényeljek?
Szakasits Márta, az egyik szombathelyi takarékszövetkezet ügyvezetője arról beszélt, hogyan álljunk neki az igénylésnek. Elmondta, hogy kell egy terv, egy jövőkép! Tudnom kell, mennyi gyermeket vállalunk, illetve, hogy hol és milyen lakásban lakik a család. A tájékozódás során pedig kalkulálni, a jogosultságot ellenőrizni, a támogatást pedig kiszámolni szükséges. Az online regisztráció során érdemes a telefonos egyeztetést és a fióki időpontot is megbeszélni.   
A helyi takarékszövetkezet ügyvezetője elárulta nekünk, hogy teljes körű banki szolgáltatást szeretnének ügyfeleiknek nyújtani, ennek során pedig elemezni kell a saját anyagi helyzetet és az egyéb lehetőségeket is. 
A szakember azt javasolta, hogy minden potenciális igénylő konzultáljon szakemberrel, hiszen egyedi tájékoztatásra van szükség a takarékszövetkezeti egységekben.   


Azt is megtudtuk, hogy a kamattámogatást úgy állapítják meg a takarékszövetkezetek, hogy az tovább már ne növelje a részleteket, de arra is lehetőség kínálkozik, hogy lakáspénztári megtakarítást is igénybe lehessen venni, ugyanis ilyen hiteltípus is létezik. 
Az egyedi élethelyzettel jelentkezők problémáira a megoldást meg kell találni, segítséget nyújtunk a tervező asztaltól a beköltözésig. Akár minden hétköznap 20 óráig is várjuk az ügyfeleket, sőt házhoz is visszük a CSOK-ot – tette hozzá Szakasits Márta. 
A Portfolio Klub februárban és márciusban Pécsre, Győrbe, Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra, Kecskemétre és Székesfehérvárra is ellátogat és mindenkit informál a CSOK-ról.

 

közösség

további frisss

lap tetejére