A CSOK mindent borít?!

Szita Róbert Fotó: konyvvizsgalo.blog.hu és Tóth Arnold • 2016. február 19., péntek •
Az egész ország az új CSOK-ról, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről beszél. Csütörtök este Szombathelyen is első kézből, egyenesen a szakértőktől kaphattunk választ kérdéseinkre.
A CSOK mindent borít?!

Nincs olyan vasárnapi ebéd, ahol ne kerülne szóba a 10+10 millió forintos állami támogatás, az új lakás, és persze a három gyermek vállalása. A Portfolio Klub rendezvényén az egyik kereskedelmi bank, illetve helyi takarékszövetkezet előadásain jártunk, közben pedig mintegy hatvan banki dolgozó pénzügyi tanácsadással fogadta a Tóvendéglőbe érkezett ügyfeleket. 

Csűrös Csanád, az estet szervező Portfolio Klub üzletfejlesztési igazgatója ,,A CSOK mindent borít” címmel tartott nagyon sok hasznos információt nyújtó előadást. 

Vasi ingatlanpiac
Ha a CSOK a téma, akkor az ingatlan kerül a fókuszba. Az elmúlt 12 hónapban az előző 5-6 évihez képest az ingatlanpiac árrobbanásáról beszélhetünk. Nyugat-Dunántúlon a gazdasági válság hatásai sokkal kevésbé voltak érezhetőek, mint az ország más részein. A CSOK alapjaiban írja, írhatja át a hazai ingatlanpiac játékszabályait, mert az új lakások árai, az átlagos lakásméret, a telekár, az építési költségek és a használt lakások árai is növekednek, emellett a régi-új projektek is aktiválódnak – hangsúlyozta Csűrös Csanád. 

Elhangzott, hogy az otthonterkep.hu ingatlankereső portál adatai alapján Vas megyében jelenleg csekély az ingatlanpiac. 1500 eladó ingatlan van a megyében, ennek mindössze 13%-a CSOK (10+10 millió) kompatibilis, Szombathelyen ez az arány 10%-os.
Megtudtuk, hogy a 10+10, azaz 20 millió forintból 107 m2-es új építésű ház, illetve lakás vásárolható meg jelenleg Vas megyében, ez a lakásméret Budapesten mindössze 37 m2-es. A CSOK kalkulátor alapján látható, hogy az érdeklődők mintegy 40%-a használt, 33%-a pedig új ingatlant vásárolna.

Az üzletfejlesztési igazgató szerint a CSOK nyertesei: a 10+10-re jogosultak, a használt vagy éppen új lakásokat keresők, a családok számára alkalmas bérlakások tulajdonosai, illetve azok a tulajdonosok, akik népszerű lokációban rendelkeznek építései telekkel. 

Fontos és eldöntendő kérdések
A szakember kiemelte azt is, hogy a legfontosabb eldöntendő kérdések közé tartozik, hogy vállaljunk-e gyereket, ha még nincs három, jogosultak vagyunk-e a támogatásra, illetve, hogy van-e önerőnk. 

Csűrös Csanád azt tanácsolta, hogy érdemes a friss szabályokat és az új projekteket bevárni, valamint azt is fontos lenne kivárni, hogy lehiggadjon az ingatlanpiac. nem egy esetben ugyanis egy 25-30 millió forintos ingatlan ára akár 10 millió forinttal is megnőtt az elmúlt időszakban.       
Sorozatunkat szombaton folytatjuk, akkor a kamattámogatásról és a szükséges dokumentumokról is olvashatnak.  

közösség

további frisss

lap tetejére