A 10 legismertebb tény, ami nem igaz

frisss.hu, szeretlekmagyarorszag.hu • 2016. április 11., hétfő •
Még akkor sem, ha mindenki fújja.
A 10 legismertebb tény, ami nem igaz

Szokták mondani, hogy a tények makacs dolgok, de úgy látszik ez önmagábannem elég ahhoz, hogy ne terjedjenek el teljes tévedések akár az egész világon. Mert például ki ne tudná, hogy a Mount Everest a legnagyon hegy a Földön? Közben meg csak a második, de ugyanígy a Kinai Nagy Falat sem lehet látni az űrből annak ellenére, hogy mindenki így tudja. Abba meg már bele se menjünk, hogy hány érzékszervünk van, ugyanis iskolás korunk óta tudjuk, hogy öt, a valóságban meg.... Ha érdekli a valóság a legnagyobb tévedésekkel kapcsolatba, olvasson tovább!

1; Nem a Mount Everest a legnagyobb hegy a Földön

A tévedés oka, hogy tengerszint felett mérik csak a hegyek magasságát, közben meg attól, hogy néhány hegység egyes részei víz alatt vannak még ugyanúgy bele kell, hogy számítsanak nagyságába. Így viszont a Hawaii-n található vulkán, a Mauna Kea a legnagyobb, legmagasabb hegy a Földön, magassága a talapzatától fogva ugyanis 10 203 méter. Igaz, a vízből csak 4205 méterre emelkedik ki, de ez nem egyenlő nagyságával. 

2; Az oxigénhiányos vér egyáltalán nem kék színű

Pusztán arról van szó, hogy az oxigénhiányos vér miután körbekeringett testünkben sötétebb színárnyalatú lesz. De ettől még vörös marad, semmi köze a kékhez.

3; A kaméleonok nem azért változtatják színüket, hogy beleolvadjanak környezetükbe

Vagy érzelmi, vagy pszichikai változás hatására váltanak színt, ennek semmi köze a háttér színeivel való azonosuláshoz.

4; Nem a fejünkön vesztjük a legtöbb hőt

Még akkor sem, ha ez egy nagyszerű érv a szülőknek, hogy rávegyék csemetéjüket a sapka használatára. Valójában a testünkön mindenütt pont ugyanannyi hőt adunk le, ez alól a fej sem kivétel.

5; Az üveg nem lassan változó folyadék

Az igaz, hogy üvegfújás közben folyékonnyá válik, de amint lehűl szilárddá válik. Az okozta a félreértést, hogy az 1800-as években sokfelé olyan rossz minőségben gyártották az üveget, hogy tényleg úgy tűnt, mintha folyna.

6; A Kínai Nagy Falat nem lehet látni az űrből

Tehát, annak ellenére, hogy valóban monumentális építményről van szó, az űrből még alacsonyabb röppályán sem lehet látni. 

7; Az anyamadarak nem hagyják magukra a fiókákat, ha megérintjük őket

A madarak szaglása egyáltalán nem túl fejlett, sőt. Valójában annyira kezdetleges, hogy egyáltalán nem foglalkoznak az így kapott ingerekkel. 

8; A nyelvünk különböző részei nem különítik el az ízeket

Nem is lenne képes rá, teljes félreértés. Valójában a szánk egyes részei játszanak szerepet az ízek érzékelésében.

9; Az embereknek nem csak öt érzékszerve van

Szaglás, látás, hallás, tapintás és ízlelés - megtanultuk az iskolában már. Csakhogy, létezik egy hatodik is, a fájdalomérzékelés. Sajnos nem szívesen használjuk, bár néha rákényszerítenek bennünket...

10; Kolombusz Kristóf nem gondolta, hogy a Föld lapos

Sőt, igazából amikor Amerikában kikötött azt hitte, hogy most bebizonyította a Föld gömbölyűségét és éppen Indiában van. Igaz, hogy ő is tévedett, de mi se higyjük, hogy a korabeliek azt hitték, lapos a Föld.

közösség

további frisss

lap tetejére