9 szabály, amit minden diétázónak be kell tartania

frisss.hu, ripost.hu • 2016. május 15., vasárnap •
Ahhoz, hogy megszabadulj néhány kilótól csak az életmódváltás segíthet. Ahhoz, hogy sikerüljön, néhány utasítást ismerned kell.
9 szabály, amit minden diétázónak be kell tartania

1. Kell a zsír!

A legtöbb fogyni vágyók teljesen mellőzi a zsírokat. Tudni kell azonban, hogy azok elengedhetetlenül fontosak számos anyagcsere-folyamathoz. Ebből nyered az energiát, valamint a sejthártya felépítése, a zsírban oldódó vitaminok felszívódása és a bőröd szépsége is ezektől függ.

2. Fontos a sovány hús!

A diétánál válaszd a kevesebb állati zsiradékot tartalmazó, sovány fehérjeforrásokat. Jobb a pulyka-, a borjú-, a nyúl- és a csirkehús, a nagyon sovány marhahús vagy a hal. Sajtokat esetében csak zsírszegényeket egyél. Emellett fontos a dió, a mandula és a mogyoró fogyasztása is.

3. A lényeg: a rost!

A rostos táplálék fogyasztása elengedhetetlen a telítettség érzésének eléréséhez. A rostok segítségével az elfogyasztott étel gyorsabban halad át a bélcsatornán. Teszi ezt anélkül, hogy megterhelné azt. Minden nap egyél zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket.

4. Igyál rendesen!

Ha nem jó a napi folyadékbevitel (nagyjából 2-3 liter), dehidratáltság lép fel: a szervezet nehezen szabadul meg a salakanyagoktól. A szénsavmentes ásványvíz álljon az első helyen! Emellett kerüld a tartósított gyümölcsleveket, a szénsavas üdítőket, a cukrozott, tejes italokat és az alkoholt. A víz után fogyaszthatsz teát, paradicsomlevet vagy cukormentes limonádét. Ha pedig eleget iszol, csökken az étvágyad is.

5. Ne várd meg, míg igazán éhes leszel, nyugodtan harapj valamit!

Nem minden esetben az ételadag megvonása vagy csökkentése a megfelelő. Van, amikor az enyhe növelése is célravezető a hirtelen fellépő éhség elkerülésére. Nem árt tudnod: ha időről-időre kitör rajtad az éhség, akkor az azt jelenti, hogy nem eszel eleget egy-egy étkezéskor.

6. Sportolj!

Gyors gyaloglás, kocogás, biciklizés, evezés, úszás: olyat csinálj, ami megdolgoztatja a szívet. Azonban ne válassz olyan mozgásformát, amely kifulladással jár, illetve cukorégető hatású, és étvágyat csinál. Az a legjobb, ha minél enyhébb és hosszabban tartó mozgást végzel, ugyanis ezzel égeted el a legtöbb zsírt. Ilyenkor a test hosszabban merít az energia-tartalékaiból, hogy táplálja az izmokat.

7. Aludj eleget!

A fogyás szempontjából is fontos a kellő mennyiségű, nyugodt, pihentető alvás. Minél rosszabbul és minél kevesebbet alszol, annál több kalóriát fordítasz a fáradtság leküzdésére, és annál inkább megzavarod a ghrelin, a kortizol és a leptin nevű „éhséghormonok” termelődését.

8. Egyél ötször!

Ha sikeres életmódváltást szeretnél, próbálj meg egy ritmust követni.  Rendszeresen, adott időben, nyugodt körülmények között egyél. Soha ne helyettesítsd az ebédet a „csak gyorsan bekapok valamit” szokással. Napi ötször étkezz, ha lehet, ugyan abban az időben. Így nem fog ingadozni a vércukrod.

9. Vezess naplót!

Az életmódváltás elején sokat segít, ha egy naptárba beírod, mikor és mennyi időt szánsz a napi sportolásra, valamint, hogy mikor mivel szeged meg a diétát. Ha nem megy egyedül, szerezz hozzá társat, egy dietetikust  vagy egy edzőt, aki segít.

közösség

további frisss

lap tetejére