7 indok, amiért érdemes egy estét tölteni Ványa bával

k.d. Fotó: Hornyák Emőke • 2015. december 05., szombat •
A Weöres Sándor Színház a Réthly Attila rendezte darabja a szerelemhajhászó és szőrmekabátos Oroszországba kalauzol. Ez egy testi-lelki két órás vihar egy kupica vodkában.
7 indok, amiért érdemes egy estét tölteni Ványa bával

1; Csehov pont az az író, akit a drámaiatlan drámáival nehéz megunni. A silány életű, magatehetetlen szereplőinek vegetációját láthatjuk a Ványa bácsiban is, Szombathelyen stílusosan a Ványa bában. Persze közben komikus részekkel vagy egy deci vodkával oldja a sokszor nyomasztó hangulatot a rendező, jót tesz neki, így nem laposodik el a történet.

2; Szenzációs a Takács Lilla tervezte díszlet. Bár a komor történetet piszkosfehérre meszelt falak, az elegáns berendezés teszi emelkedettebbé, sokat mondd minden apró tárgy: a világító, majd felrobbanó földgömb, a biliárdasztal, a laptop, a homályos üvegű ajtók és ablakok. És az a fejsze, amit olyan zsigeri érzéssel vágnak bele abba a fatuskóba.

3; Az erős karizmákat felvonultató színmű egy keserű és sokszögű szerelmi történet. A negyvenhét éves Ványa bá szerelmes a nála húsz évvel fiatalabb nőbe, akinek ráadásul férje van. A nő, Jelena ráadásul Asztrov doktorba szerelemes, úgy, hogy magának sem meri bevallani. Ványa bá unokahúga, Szonya szintén az orvosba habarodott bele, de közben neki és Jelenának ápolnia kell a beteg apját, Szerebrakovot, aki semmit sem sejt az egészből.

4; Jó színházat csak jó színészekkel lehet csinálni. Trokán Péter, Nagy Cili, Mertz Tibor, Bajomi Nagy György, Orosz Róbert, Vlahovics Edit és Hartai Petra mind kimagaslóan játszottak. Nekem különösen Mertz Tibor Ványa bája és Nagy Cili Jelenája nyűgözött le, akik mind a saját elutasított életük fájdalmától hangosak.

5; Megdöbbentő az előadás illúziója, az élet szépségének és jóságának keserves keresése. Az a torokszorító kilátástalanság, amit megjelenítenek nagyon megrendítő karakterek. Túl azon, hogy Ványa bá boldogságkeresése egyfajta szélmalomharc, mert ő lélekben és térben is egy teljesen más világban él.

6; Beszédesek a jelmezek: egyszerre korhűk és modernek. Vlahovics Edit tüllszoknyában és gyöngylánccal a nyakában úrinő, közben Mertz Tibor egy szakadt hajléktalanra hasonlító öregember. Nagy Cili királykék kiskosztümben adja a nagyasszonyt, vele szemben az ugyancsak tehetős fogadott lánya Szonya mégsem villog elegáns ruhákban.

7; Réthly Attila rendező erősen ragaszkodott az eredeti opuszhoz, igaz, hozzátett egy csipetnyi jövőbelátást is. Ugyanakkor nem lett sablonos az előadás, élvezhető és érthető, nagyon mai. Szórakoztató és megbotránkoztató. Durva és fájdalmas, amilyen Csehov, na, pont olyan. 

 

Szereplők: 
Ványa/Mertz Tibor 
Jelena/Nagy Cili
Asztrov/Bajomi Nagy György
Szerebrakov/Trokán Péter
Szonya/Hartai Petra e.h. 
Vojnyickaja/Vlahovics Edit
Tyelegin/Orosz Róbert

Dramaturg: Hamvai Kornél
Díszlet- és jelmeztervező: Takács Lilla
Kellékes: Poór Éva
Ügyelő: Schmidt Róbert
Súgó: Papp-Ionescu Dóra
Rendezőasszisztens: Balogh Lívia
Rendező: Réthly Attila

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére