Itt a tárgyalóterem, ott a börtön és a cellában Sobri Jóska

SzR-HCs • 2015. június 28., vasárnap •
A Savaria Múzeum, a romkert, a megyei levéltár és a szombathelyi törvényszék is kitárta kapuit szombat éjjel. A szombathelyi múzeumok látogatóinak az egykori tömlöcből Sobri Jóska integetett vissza.
Itt a tárgyalóterem, ott a börtön és a cellában Sobri Jóska

Szombat éjjel a Savaria Múzeumban vehettek részt éjszakai kultúrkalandban az esti múzeumlátogatók, akik előtt olyan ajtók is megnyíltak, ahová máskor nincs bejárás, bepillanthattak például a restaurátor műhely munkájába, de különleges tárlatvezetéssel, a textilművesség történetével is megismerkedhettek, az őskortól a római koron át egészen a középkorig.

A romkertben ugyanezen a napon ifjúsági színdarabot tekinthettek meg az érdeklődők ,,Nagy Konstantin császár Savariában” címmel, majd vezetett sétát tehettek a romkert római kori és középkori emlékei között, egy másik sétán pedig megtekinthették az erre az alkalomra kivilágított késő római kori helytartói palotát.

A megyei levéltár épülete - amely hajdan a vármegyei börtön volt - régóta kedvelt célpontja a múzeumi éjszakák látogatóinak, hiszen a csoportos bejáráson résztvevők a kínzóeszközöket, így a derest és a kalodát is "kipróbálhatták", de az akasztás hangulatába is bepillanthattak. Akik pedig másfajta izgalmakra vágytak, azok szombat este, illetve éjjel bejuthattak a levéltár szigorúan elzárt részeibe is, sőt az iratrestaurálás fogásaiból is ízelítőt kaphattak.

A Szombathelyi Törvényszék a "nyitott bíróságok" jegyében már tavaly is bekapcsolódott a múzeumok éjszakái rendezvénysorozatba, idén június 27-én az érdeklődők nemcsak egy újabb izgalmas sétát tehettek a bírósági épületben, de a tárgyalótermekben rögtönzött tárgyalásokon - ezúttal mesealakok, Ludas Matyi és társai kerültek a vádlottak padjára - a különböző bírósági szereplők, a vád és a védelem, valamint a bíró szerepét is átvehették, megismerhették. Emellett a bűnügyi technikusok és a kutyás rendőrök munkájába is bepillanthattunk. 

A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat július 4-én folytatódik Szombathelyen. 

 

 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére