350 millió forint a Savaria Múzeumra és kertjére

T.A. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 22., szerda •
Októberben lesz kész a felújítás.
350 millió forint a Savaria Múzeumra és kertjére

Korábban is megírtuk már, hogy a  Szent Márton terv keretein belül most a Savaria Múzeumra és a múzeumkertre kerül a sor – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Az évszázados épület teljes külső felújítást kap a közeljövőben, melyre a Szent Márton terv közel 200 millió forintját fordítják. – A tervek szerint teljes homlokzati felújítás lesz (több mint 3000 négyzetméteren), valamint fa, kültéri nyílászárókat kap a műemléki épület – mondta a tájékoztatón a polgármester. A munkákba természetesen kerékpártárolók elhelyezése is benne foglaltatik. Puskás Tivadar a Frisss.hu-nak adott interjújában kijelentette, az épület felújítását a szerződéskötéstől számított 120 nap alatt elvégzik.

Ennél konkrétabb határidőt tudok mondani a múzeum kert – egykori Deák-liget felújítására, melyet október 31-ig befejeznek a szakemberek – mondta a vasi székhely polgármestere. Az időpontokat tekintve hozzátette, az utcabútorok bontása és a cserjék rendezése várhatóan július első hetétől kezdődnek, a nagyobb munkákat augusztus közepétől kezdik.

A Deák-liget új, akadálymentes burkolatot kap, új szegélyekkel, a park egészére ható közvilágítással és felújított zöldterületekkel együtt. A virágágyások és a zöld komplett öntözőrendszert kap és ami a leglátványosabb lesz, a liget visszakapja eredeti kerítését is. Ezen két utcai bejárat lesz, melyet éjszakára zárnak.

Ami ehhez kapcsolható, hogy felmerült a köztéri kamerarendszer itteni bővítése is – hangoztatta Puskás Tivadar. A tájékoztatón elhangzott, megépítik az egykori Hattyúházat is.

A Deák-liget 150 millió forintos felújítása és a Savaria múzeum közel 200 milliójával így összességében mintegy 350 millió forintot fordítanak a patinás épületre és környékére.

Egy kis múzeumtörténelem (a Savaria Múzeum anyagának felhasználásával): Az 1872-ben megalakított, Lipp Vilmos premontrei rendi kanonok nevével fémjelzett Vasmegyei Régészeti Egylet 4629 tárgyat és 4812 érmét számláló gyűjteménye, amely a szombathelyi püspöki palota sala terrenajában nyert elhelyezést, a 19-20. század fordulójára kinőtte a helyiséget és fejlesztése egy önálló múzeumépület megépítése nélkül elképzelhetetlenné vált. 1899. október 29-én a vármegyeház nagytermében megalakult a Vasvármegyei Kultur-Egyesület, amely Kárpáti Kelemen titkár, premontrei rendi kanonok, főgimnáziumi tanár vezetésével legfontosabb kezdeti célját a múzeumnak és a könyvtárnak otthont adó "kultúrpalota" felépítésében határozta meg. Szombathely rendezett tanácsú város a központi fekvésű Deák-liget területén kijelölt építési telek adományozásával segítette a terv megvalósulását.

A kultúrpalota építését 1905 szeptemberében kezdte meg Kopfensteiner Gyula építőmester és ünnepélyes megnyitására 1908. október 11-én került sor.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére