21 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt nyert Vas megye

frisss.hu/MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 02., kedd •
A történelmi léptékű fejlesztésből az egész megye profitál. Narda, Pornóapáti, Felsőcsatár, Bucsu, Sé és Balogunyom is a támogatottak között.
21 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt nyert Vas megye

Kedd délelőtt a Megyeházán hivatalosan is ismertették a Területi Operatív Program (TOP) pályázatainak Vas megyei nyerteseit. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke felvezetőjében elmondta, történelmi fejlesztés ez, amely az egész megyére hatással van, de fontos, hogy külön kell venni a szomathelyi TOP-os fejlesztéseket a megyeitől. Dr. Hende Csaba, Ágh Péter, és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselők részletesen is ismertettük a választókerületükben várható fejlesztéseket.

A legtöbb fejlesztés a vízelvezetést, a kerékpárút fejlesztést, turisztikai célú beruházást, bölcsőde és óvoda felújítást és korszerűsítést, valamint ipari park kialakítást takar, de szociális alapszolgáltatásokra, orvosi rendelőkre is jutott pénz.

Hende Csaba Szombathely mellett 11 település országgyűlési képviselője, így hangsúlyozta, a megyeszékhely nem szakítható el a megyétől, hiszen minden fejlesztés, amely Szombathelyen történik, a megye minden egyes polgárát érinti.  Egységes szemléletre, gondolkodásra van szükség, még akkor is, ha a támogatási rendszer logikája leválasztja a várost a megye többi részéről.  Hozzátette, a legtöbb szombathelyi fejlesztés a megye minden lakosát szolgálja, ilyen például a Markusovszky Kórház fejlesztése és az épülő Haladás-sportkomplexum is. Hende Csaba felsorolása szerint Nardán, Bucsuban, Sében és Balogunyomban a csapadékvíz-elvezetést oldják meg a támogatásból, Szombathely és Sé község között kerékpárutat építenek, Pornóapátiban az óvodát újítják fel, Felsőcsatáron pedig a nemzetiségi általános iskola épületeinek energetikai korszerűsítése történhet meg.

Ágh Péter megyei fejlesztési biztos 70 faluért és 7 városért felelős. Választókerületében csaknem 5 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg, például Bükön az ipari parkot fejlesztik, Répcelakon fedett piac épül, számos óvoda és bölcsőre újulhat meg, köztük Sárváron, Kőszegen, Celldömölkön, Rábapatyon, Lukácsházán, Merseváton, Perenyén, Gencsapátiban, Kemenesmihályfán, Peresznyén és Söptén, Acsádon és Horvátzsidányban. A "zöld város" programrész keretében Csepregen a Malomkert revitalizációja történik meg, Sárváron a Hild-park fejlesztése, Répcelakon pedig a 86-os főút melletti terület átfogó városképi fejlesztése.

V. Németh Zsolt képviselő kiemelte, Vasváron újabb iparterület kialakítását, Szentgotthárdon pedig az ipari park továbbfejlesztését segíti a megítélt támogatás. A sajtótájékoztatón elmondta, a piacterek és agrárlogisztikai központok fejlesztése révén újabb lendületet kívánnak adni a helyi termékek előállításának és forgalmazásának, egyebek között Szalafőn, Egyházashetyén, Vasváron és Körmenden. Hozzátette, az óvodai és bölcsődei fejlesztések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a térség demográfiai mutatói is javuljanak, a "zöld város" program fejlesztései pedig Őriszentpéteren, Jánosházán, Vasváron és Szentgotthárdon kaptak támogatást, ami reményei szerint egy élhetőbb és kellemesebb városi környezet kialakítására ad lehetőséget.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére