Miért árasztotta el a várost este a szemét és miért nem égett egyfolytában a karnevál lángja? - Mérlegen a 17. Savaria Karnevál

Szerző: Frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 01., csütörtök •
Tolmácsoltuk olvasóink panaszait, észrevételeit a szervezők felé. Ezeket a válaszokat kaptuk...
Miért árasztotta el a várost este a szemét és miért nem égett egyfolytában a karnevál lángja? - Mérlegen a 17. Savaria Karnevál

A 17. Savaria Történelmi Karnevál szervezői csütörtök délután sajtótájékoztatót tartottak a Történelmi Témaparkban. Bár még nem igazán hangzottak el konkrét számok, azért megosztottak velünk pár infót, amit már azért tudni lehet.

Úgy néz ki, több embert vonzott

Elsőként Puskás Tivadar polgármester beszélt arról, hogy  úgy saccolják, idén jóval nagyobb volt a karneváli forgatag, mint tavaly. A 2015-ös látogatottságot körülbelül 150 ezerre becsülik. A polgármester beszélt a személyes élményeiről is, miszerint idén gyerekeivel, unokáival együtt vett részt az eseményen, sőt a szűkebb családi körével együtt vonult fel a karneválon. Mint mondta, nagy boldogság a város számára, hogy idén sokkal több helyi öltözöttbe és vett részt a rendezvényen a korábbi évekhez képest.

Karnevál az eddigi számok tükrében:

  • 7 épített színpadon zajlottak programok
  • 570 hagyományőrőz érkezett, ebből 230-an a Témaparkban táboroztak
  • Pénteken 1000-en, szombaton 1200-an öltöztek be és vettek részt a menetben
  • 209 kézművestől vásárolhattunk
  • A Művészetek utcájánan 30 ipar - és képzőművész állított ki
  • 76 vendéglátós szolgálta ki a vendégeket
  • 34 borászat árusított, 15 sörfőzde volt jelen és 8 pálinkásnál guríthattuk az érettebb nedűket
  • 112 diákot foglalkoztattak idén, ebből 70-en önkéntes munkát teljesítettek     


A polgármester azt is elárulta, hogy több delegáció is részt vett a karneválon, ebből 14 testvérvárosi volt. Míg a városban pörgött a buli, addig a háttérben kapcsolatépítés zajlott, összekötötték a kellemest a hasznossal. Erről beszélt Koczka Tibor alpolgármester is, aki hozzátette, hogy a kínai delegáció már tavaly is itt járt, de ezúttal tógát is hoztak magukkal.   

Grünwald Stefánia, a karnevál főszervezője szerint nem csak a látogatószámmal, de a programkínálattal is rekordot döntöttek.

"Pozitívak a visszajelzések olyan szempontból is, hogy minden korosztályt sikerült megszólítanunk. Korábban a tizenévesek és nyugdíjasok nem találtak annyiféle elfoglaltságot maguknak a karneválon, mint mondjuk a többiek. Ezt a csorbát idén igyekeztünk kiküszöbölni. Nagyon jól debüált az új helyszínünk is, a Thalia kertje, várokozáson felüli volt a fogadtatása - mondta el a főszervező."     


Nem robbant ki a balhé

A karnevál kiemelt biztonsági besorolást kapott, így nagyobb figyelmet fordítottak erre a területre. Szerencsére most is megúsztuk a karneválozást különösebb balhék nélkül.

Olyan világot élünk, hogy a biztonságra rendkívül nagy figyelmet kell fordítani. Az egész idő alatt azt éreztük, hogy vigyáznak ránk és biztonságban vagyunk. Szerencsére semmiféle atrocitás nem történt a rendezvény alatt - mondta Puskás Tivadar polgármester.


Mégsem ment olyan simán a karnevál?

Azonban nem ment minden teljesen simán, ugyanis a karnevál ideje alatt több olvasónk is felháborodott a Fő téri szeméthegyek és a kevés mobilvécé miatt, de volt aki a karnevál lángját hiányolta a forró nyári estéből.  Összegyűjtöttük ezeket a panaszokat és kérdésként tolmácsoltunk Grünwald Stefánia felé.  

Információink szerint péntek este, éjszaka, valamint szombaton napközben sem égett a karnevál lángja, holott eddig minden évben a rendezvény elejétől a végéig szokott. Miért fordulhatott ez elő?

Valójában péntek éjszaka nem égett a láng, biztonsági szempontból kapcsoltattuk ki. Ez tény, hiszen a biztonságiőrök felszólítása ellenére is nagyon sokan felmásztak a láng mellé, a forró üstbe kapaszkodtak, tehát balaesetveszélyes volt. Többszöri felszólításra sem jöttek le a templomról, ez egyébként tavaly is problémát okozott. Ezért biztonsági szempontból döntöttünk úgy, hogy éjszakára lekapcsoljuk. Napközben égett a láng, csak annyira minimálra volt véve, hogy egyszerűen nem látszott a fotókon, de amikor ilyen jelzés érkezett, ezt személyesen ki mentem leellenőrizni.  Akkor valóban csak takarékon égett, csak ez nem látszik a képeken.  

Sok helyen problémát jelentett a szemetelés, hiszen a karnevál ideje alatt több helyszínen is hegyekben állt a szemét a városban. Miért volt problémás ennek az elszállítása?

Úgy gondolom, hogy napközben, sőt, este tíz óráig bezárólag nagyon tiszta volt a város és semmi probléma nem volt. Viszont ezt mi, szervezők is észrevételeztük. Annak ellenére, hogy 24 órás takarítószolgálatot rendeltünk meg, az éjszakai órákban valóban voltak problémák, elsősorban a Borok utcája és a Sörtér területén. A takarítószolgálattal le fogjuk vonni a konzekvenciákat és ennek a következményeit -úgy gondolom, hogy - át fogjuk rájuk hárítani. Egyszerűen nem így rendeltük meg.

Több olvasónk is keveselte a kihelyezett mobilvécéket. Egyikük arról számolt be, ha a Borok utcájhoz közeli belvárosi udvarukat többen illemhelynek használták. Másikuk pedig arról, hogy 20-25 perceket kellett sorban állnia, hogy végre el tudja végezni a dolgát. Mit reagálna erre?

Azt kapásból meg tudom cáfolni, hogy kevesebb volt a mobilvécé, mert alapjáraton harminccal többet helyeztünk ki a közterületekre, mint az előző évben. Tavaly is már megfejeltük az azelőtti évhez képest hússzal. Sajnos az ellen nem tudnunk mit tenni, hogy az illuminált látogatók nem találják meg a mobil illemhelyeket, illetve más alternatív megoldásokat használnak, hiszen nem tudunk mindenki mellé őrt állítani.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére