1956-ra emlékezett Szombathely

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 23., vasárnap •
Vasárnap este a forradalom hőseire emlékeztünk városszerte.
1956-ra emlékezett Szombathely

A városi megemlékezések sorozata dr. Welther Károly, az 1956-os forradalom szombathelyi mártírhős sírjánál kezdődött.

A Jáki úti temetőben az Erdélyből származó rendkívül intelligens ügyvéd előtt tisztelegtek a város vezetői. A kiváló emberre, a Vas megyei Forradalmi Bizottság egykori vezetőjére emlékező beszédet idén is dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének örökös tiszteletbeli elnöke mondta.

A megemlékezés a Március 15. téren az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegységének közreműködése mellett folytatódott.

Az ünnepség előtt Lechner Ferenc, az 56-os szövetség országos elnökségének tagja honlapunknak elmondta, hogy a térre érkezve arra gondolt, hogy hatvan évvel ezelőtt tavaszias meleg idő köszöntött Szombathelyre, a forradalmi híreket pedig a fővárosból vonattal ideutazók hozták, akárcsak a Budapesten ledöntött Sztálin szobor egyik kézfejét is.  

Három okunk is van ünnepelni, hiszen nemzeti jogállamiságunk visszanyerésének évfordulója, az önkormányzatiság visszaállítása és 1956 emléke is erre ösztönöz bennünket. Múlhatatlan érzés, hogy 60 év után is. rengeteg kettétört emberi sors szól még mindig 1956-ról. Hat évtizede az azonnalság, a spontaneitás jelent meg a bátor magyar munkásosztályban. Hatalmas világrengető robbanás volt a forradalom, a rendszer rászakadt hazánkra – ezt már ünnepi beszédében fejtette ki Lechner Ferenc, aki azt is hozzátette, hogy a kommunizmus utópia, féligazságokon nyugvó súlyos hazugság.

A szombathelyi és Vas megyei forradalmi eseményekről elmondta, hogy a gyűlölet kíméletlenül járt el, hiszen közel 2 ezer letartóztatás, 50 internálás, 44 halálbüntetés, valamint 180-nál is több súlyos börtönbüntetés várt a vasi mártírokra.

Miután felolvasta azok neveit, akik hősies emberáldozatot hoztak a forradalom érdekében, azt is kiemelte, hogy a robbanás pillanatában 45 ezres lélekszámú volt Szombathely városa.

Beszéde végén arra hívott fel, hogy 60 év után is tisztelettel és szeretettel kell gondolni az áldozatokra, hiszen a robbanás pillanata a rabszolgaság megszakadását jelentette. Ezek a hősies tettek pedig erőt kell, hogy adjanak a jövőben is, mondta. 

Ezután az 56-osok téren, a Nemzetőrök Emléktáblájánál a város és a megye vezetői, politikai és civil szervezetek képviselői a kegyelet és az emlékezés koszorúit helyezték el a hősi halált halt nemzetőrök emlékművénél.

A Városházán megrendezett ünnepi közgyűlésen, a Himnusz eléneklése után Puskás Tivadar mondott ünnepi beszédet.

A rendszert az egész magyar nép söpörte el. Páratlan szabadságharc folyt azért, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miként éljen – idézte Mindszenty József hercegprímás szavait, majd arról beszélt, hogy 60 évvel ezelőtti forradalmat, a 27 éve kikiáltott Magyar Köztársaságot és az 1990-ben megalakult városi önkormányzatot is ma ünnepeljük.

Ezután a nemzeti egység és a szabadságról, mint értékről beszélt, amelyet minden egyes nap meg kell védeni.

A történelem megint megismétli önmagát, megint mások akarják megmondani, hogyan éljünk. Pár órája a lengyel köztársasági elnök biztosította a magyarokat, hogy nem vagyunk egyedül, nem veszett el még Európa, mert vannak még hasonló érzelmű emberek, mint mi – hangsúlyozta Puskás Tivadar, aki azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy erős város a miénk, olyan város, amelyben az eredmények – az épülő új stadion, az M86-os autóút, a múzeumpark, a Fedett uszoda, a Szent Márton terv segítségével megújuló belvárosunk – mind azt bizonyítják, azt mutatják, hogy semmi sem lehetetlen.

Emlékezzünk kegyelettel a múltra, a jövő a gyermekeinké és az unokáinké, hiszen nekünk szánunk szép, szabad és békés jövőt – ezekkel a szavakkal fejezte be gondolatait a polgármester.  

Az ünnepi műsor során Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium és a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai, Horváth Maggie, Dombi Bertalan, Peltzer Géza, Kenderes Csaba, Matusek Attila, Isis Kvartett és Szombathely Város Fúvószenekara működött közre.

A héten folytatódnak a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója tiszteletére szervezett programok, lesz Filmklub, emlékkiállítás és Szimfonikus Zenekari Koncert is.  

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére