Vas megyében is fészkel 2013 madara a gyurgyalag

Frisss • 2013. január 05., szombat •
A gyurgyalag lett a 2013-as év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazása alapján. A meredek lösz vagy homokfalban telepesen fészkel, ezért Vas megyében is megtalálható ez a faj.
Vas megyében is fészkel 2013 madara a gyurgyalag

A rendkívül színes madár 3247 szavazattal nyert. A gyurgyalag a vándormadarak közé tartozik: hazánk leginkább vándorló faja, ráadásul „táplálékspecialista” is. Főként nagy testű, repülő rovarokkal - fullánkosokkal, szitakötőkkel – táplálkozik. Májusban érkeznek és szeptemberben már el is vonulnak hazánkból, így akár azt is mondhatnánk, hogy Magyarországon csupán vendégek.

Tollazata a napfényben ragyogó színeket szór: hasa kékeszöld, dolmánya, feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Szemsávja, torokszalagja fekete. Hosszú, fekete csőre hegyes és enyhén hajlított. Meleg, napsütötte domboldalakat, a déli fekvésű homokbányákat, folyópartokat kedveli.

A gyurgyalag egyébként Vas megyében is fészkel. Egy 2006-os felmérés szerint a Vas megyében költő gyurgyalagok és partifecskék helyzete egyre kritikusabb. Bérbaltavár - homokbánya

Eszerint a környéken - Bérbaltavár-Szőlőhegy, Bozsok - régi homokbánya, Bögöte – homokbánya, Csákánydoroszló - Rába szakadópart, Egervölgy – homokbánya, Gersekarát – TSZ, Gersekarát -Halastó felőli TSZ, Gérce – homokbánya, Győrvár – homokbánya, Horvátnádalja – Csupati-tanya, Hosszúpereszteg – homokbánya, Ikervár – homokkitermelés, Magyarlak – Rába-part, Ostffyasszonyfa – temető, Perenye – homokbánya, Petőmihályfa – homokbánya, Püspökmolnári - Lasselsberger – kavicsbánya – találkozhatunk gyurgyalaggal.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére