Várni kell még a hóemberépítésre

bz • 2011. december 07., szerda •
A szánkókat még ráérünk elővenni, mert havazásra a következő napokban sem számíthatunk. Az előrejelzések szerint a néhány napig marad az enyhébb idő. A hétvégén azonban újra van esély csapadékra, eleinte eső majd talán hó formájában. Hiába a +6 fok, a szombathelyi Csónakázó tó vize már hártyásodik.
Várni kell még a hóemberépítésre

Akár +9 fokig is emelkedhet a hőmérséklet csütörtökön vagy pénteken, és éjszaka sem számíthatunk farkas ordító hidegre, ami a fűtés szempontjából egyáltalán nem baj. Az igazi télre, havazásra azonban úgy tűnik, többet kell várni. A meteorológusok a múlt héten még Mikulás napjára, most azonban már csak jövő hétfőre jeleznek hóesést.

A hosszú távú időjárási előrejelzések szerint száraz decemberünk lesz.. Mindössze négy csapadékos napot jósolnak. A hőmérséklettől sincs félni valónk: állítólag a következő három hétben -6 fok alá nem süllyednek a higanyszálak. Autósoknak, kerékpárosoknak és a gázárak miatt aggódóknak ezek jó hírek. A gyerekek azonban jobban örülnének egy kiadós szánkózásnak. Ráadásul így a hóemberépítés is elmaradni látszik. Mielőtt temetnénk a telet, fontos megjegyezni, hogy a hosszú távú előrejelzések beválási esélye igen alacsony.

A hó-mentes tél a síelőknek sem kedvez: egyelőre még csak Eplényben található 30-80 cm tömörített, hóágyúzott hó. A hét közepétől viszont már hózápor előfordulhat a hegyeinkben. Keddtől egy gyenge hidegfront vonul át felettünk. A légnyomás-ingadozás, valamint a szeles, csapadékos időjárás megterhelő lehet szervezetünk számára. Ugyanakkor a levegő kristálytiszta lesz, a front átvonulását követően pedig gyorsan javulhat a közérzet.

Enyhe tél ide vagy oda, a szombathelyi Csónakázó tavon már megjelent a jég. Még ha csak hártya vékonyságú, de van. A kacsák és hattyúk még jól érzik magukat. Amikor a frisss.hu arra járt az egyik épp jégtörőként tágította a nyílt vízfelületet.

Tavaly a téli szünetben még nem tudtak szánkózni a diákok az Emlékmű alatti dombon, csak január közepén lehetett hóágyúzni. A műhóhoz a Csónakázótóból nyert vizet alakítják át hóvá, de az eljáráshoz -4 fok alatti állandó hőmérséklet szükséges.

Ha kíváncsi, milyen időt jósolt a Frisss.hu az idei karácsonyra, kattintson ide.

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére