Szívférgesség – új betegség terjed Szombathelyen

sklara. • 2012. július 06., péntek •
Emberre és állatra egyaránt életveszélyes az eredetileg trópusi betegség: a szívférgesség. A parazitát csendes, apró szúnyogok terjesztik – az alattomos betegségnek még tünetei sincsenek, csak ha már nagy a baj... A kutyákat már vizsgálják az Állatkórházban – több fertőzött (fertőző) ebet találtak. Alapos tájékoztatást kértünk Dr. Peresztegi Attila klinikai szakállatorvostól.

 

Dr. Peresztegi Attila, klinikai szakállatorvos (fotó: frisss.hu)

- Szombathelyen mennyire essünk pánikba a szívférgesség terjedése miatt?

- Nem kell pánikba esni. Tulajdonképpen két, egymáshoz nagyon közel álló féregfajról van szó, amely fertőz a városban. A szívférgesség és a bőrférgesség okozója nagyon hasonlít egymásra. Amikor mi még egyetemisták voltunk, a parazitológiai gyakorlatvezetőnk, aki a WHO egyik állatorvosaként nagyon távoli országokat járt be, nagyon szép, látványos képeket, parazitózisokat tudott nekünk bemutatni. Ő azt mondta nekünk, hogy „ezt a betegséget tanuljátok meg, de ez csak a mediterrán országokban és a Balkán területeken fordulhat elő, és minket nem érint.” Ez alig több, mint egy évtizede történt.

- Most viszont itt van Vas megyében...

- Ennek a szív-, illetve bőrférgességnek a hordozója egy vérszívó, egy szúnyogfaj terjeszti. A féreg lárvastádiuma az emberek, állatok vérében élősködik, és ezek a vérszívás során tovább tudják oltani ezeket a mikrofilláriákat. Ami aztán a véráramban él tovább. Újabb csípéssel tovább terjed a fertőzöttség. A lárva, amikor a növekedési stádiumokon átesik, eljut a gazdaszövetbe. Itt van a különbség! A szívféreg ugyanis a szívben alakul át kifejlett állattá, a bőrférgesség pedig a bőrszövetben hoz létre kicsi göböket. Ez a lény nagyon hosszú ideig, 5-7 esztendeig életképes.

 

A lepkeszúnyog, amely a kórt terjeszti (fotó: blikk.hu)

 

- Túléli a kutya? (Vagy az ember?)

- Igen, a bőrférgesség okozóját elpusztíthatjuk, ettől maximum enyhe toxinhatás éri a szervezetet. De a másik, a kifejlett szívféreg kifejezetten hosszú, több méteres. Benne él a gazdaszervezetben, így ha elpusztul, akár egy gyógykezelés közben, akkor gyakorlatilag idegen anyagként viselkedik, úgy, mintha az érben egy idegen tárgy lenne. Ami elzárhatja az eret, elhalást, embóliát okozhat. Ez az, ami nehézzé teszi a kezelést... A kifejlett állatot megölni életveszélyes lehet, ezért csak a lárvastádiumot tudjuk megcélozni, ezt is csak finoman, óvatosan.

Tilos túl erős szereket alkalmazni, mert halál lehet a vége.

- Az állatkórház várótermében éppen most találkoztam egy ismerős kiskutyával, sírt a gazdája. A Yorkshire terriernek bőrférgessége van. Bár semmi baja nem volt a kiskutyának, ennek ellenére azért elhozták laborvizsgálatra, mert hallottak már ők is egy pajtásukról, akinek szívférgessége van. A szombathelyi kutyák hány százaléka kapta el ezt?

- Nem tudjuk.

- Akkor miért kezdték el a szűrővizsgálatot?

- Mert igen sok helyen már téma lett, még a szakmai továbbképzéseken is. Voltak már felmérések korábban is. Most Magyarországon 5-6 olyan kutya él, amelyben kifejlett szívféreg van.

- Hogy fedezték fel az első szombathelyi férgességet?

- Műtét közben rámetszett egyik kolléga a levett göbre, és kikandikált belőle a féreg...

- Az országos felmérések mit mutatnak?

- A szűrések ugyan hiányosak, de ennek alapján olyan 20% körüli a kutyák fertőzöttsége a vizsgált kutyák között.

Dilofilaria repens ciklus (fotó: kisallatambulancia-nyiregyhaza.hu)

- Mikor kell orvoshoz fordulni? Van jele a fertőzöttségnek?

- Alattomos dolog. Nincs. Legritkább esetben vesszük észre a bajt, de még a terjesztőjét, azt az apró, hangtalan szúnyogot is. A lepkeszúnyog ellen még a szúnyogháló sem véd, mert átfér a lyukon, olyan pici.

- És amikor már van tünet...?

- Ugye ott vannak a göbök a bőrférgességnél, az látható is, bár még itt sem vált rutinná, hogy az orvosok megvizsgálják erre a parazitára az állatot. Szövettanból is kiderülhet, vagy laborvizsgálattal.

Szívférgesség (fotó: kisallatambulancia.hu)

- Hol végeznek ilyen specifikus tesztet Szombathelyen? Hova vigyük a kutyust?

- Tudomásom szerint a városban csak a Szombathelyi Állatkórház foglalkozik ezzel. Azt kell tudni erről, hogy először friss vért kell venni az állattól, majd ezt egy speciális mikroszkópos vizsgálattal, az ún. Knott-féle teszttel kell megvizsgálni. A vérvétel alig egy perc, a laborvizsgálat tíz, tehát gyorsan megkapjuk az eredményt.

- Mennyire felelősségtudatosak a gazdik? Kérik, keresik ez ügyben Önöket?

- Azóta igen, amióta hallották, hogy a vasi megyeszékhelyen is vannak fertőző szúnyogok és parazitával élő állatok. Egyre többen kérik.

- Drága?

- Az egész procedúra körülbelül 1350 Ft. A kezelés pedig, ha egyáltalán időben észreveszik a problémát és még megmenthető a kutya, havonta néhány ezer forintba kerül, ennyi a lárvát blokkoló gyógyszer költsége.

- Megelőzés?

- Speciális szúnyogriasztó csepp. Ezzel valamennyire működhet...

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére