Mennyi az annyi?- Spóroljunk az iskolakezdésen

• 2012. szeptember 01., szombat •
Akár öt ropogós tízezresbe is kerülhet az idei iskolakezdés. Azért, hogy segítsünk a szülőknek, összeszedtük, hogy mi mennyibe kerül, illetve, hogyan spórolhatnak az idei tanítási év megkezdése előtt. Íme a frisss.hu összegzése.

Egy egyedülálló szombathelyi anya panaszolja: bizony az idei szeptember is 45 ezer mínusszal indult. Két általános iskolás csemetéje könyvei és füzetei valamint ebédpénze ennyibe került. És akkor hol vannak még az „extrák, mint a táska, tolltartó, tornafelszerelés és egyebek?

(Fotó: evamag.hu)

Bizonyos számítások szerint az idei évben 50 ezer forint alatt nem igazán úszhatja meg a szülő a kiadásokat. Vegyük csak az alap dolgokat, amelyekre mindenképpen költeni kell.

Tankönyvcsomag: alsó tagozatban 10 és 25 ezer forint is lehet

Első havi ebédpénz: 5000 és 12 000 forint között

Irodaszerek (tolltartó, tollak, rajzkészlet, technikai készlet, füzetek.): 15-20 000 forint

 

És az „extrák”:

Iskolatáska: 8-12 000 forint

Tornafelszerelés (zsák, nadrág, dressz, tornacipő, stb.): 10-5 000 forint

Cipő, ruházat: 5-10 000 forint

Speciális tankönyvek, amelyekről az első szülői értekezleten szerzünk tudomást: 5-10 000 forint

És most jöjjenek a spórolási trükkök.

Ha a könyveken szeretnénk spórolni, kérjük el a tankönyvek listáját a tanároktól és érdeklődjünk a családban a barátoknál, hogy esetleg nincs-e a padláson elfekvőben meg valamelyik. Ki tudja talán néhány könyv árát meg tudjuk így spórolni. Bizonyos alternatív pedagógiai módszereket követő iskolában egyébként ezt a terhet leveszik a szülők válláról. Van ahol a gyerekek készítik el saját tankönyveiket a tanév során.

Nem feltétlenül kell mindenből a legújabbat megvásárolhatni. Sok turkálóban már nagyon jó minőségű, állapotú tolltartót, hátizsákot lehet fillérekért előbányászni. Bizonyos helyeken egyébként színes ceruzára, tollara, de akár még néhány füzetre is szert tehetünk. Hasonlóképp spórolhatunk a tornafelszerelésen és az őszi ruhákon.

Ne legyünk félénkek, ha sulicuccokról van szó. Bátran kérdezzük körbe a családtagokat, mi az ami esetleg számukra már feleslegessé vált, odaadnák, de még jó állapotban van.

Nem kell újra megvenni: ilyenek pl. a színes ceruzák, grafit ceruzák, festékek, ecsetek.

Bevásárlás előtt készítsünk listát. Szigorúan tartsuk magunkat ehhez, s ne hagyjuk hogy a tucatáruk között elkalandozzunk!

Hasznosítsunk újra. Ha már a füzeteket és a könyveket kötjük, legyünk kreatívak. Ahhoz hogy mutatós legyen a bekötés nem kell ezreket költeni csomagolóra. Vegyünk sima, újrahasznosított papírt ezzel kössük be a gyerkőc füzeteit, könyveit, ez utána személyre szabható akár saját rajzokkal, matricával díszíthetjük – és ilyen tutira nem lesz senkinek!

(Fotó: szon.hu)

Ingyenes is lehet az iskolakezdés: Megúszhatja a költségeket az, akinek a cége ad iskolakezdési támogatást. Béren kívüli juttatásként, gyermekenként legfeljebb 27 900 forint iskolakezdési támogatást adhat a munkáltató. A juttatást a közoktatásban részt vevő gyermekek, tanulók után adhatja a munkáltató a munkavállalójának vagy a társas vállalkozás a személyesen közreműködő tagjának.

Az iskolakezdési támogatást a családi pótlékra jogosult szülő, a gyám és a vele közös háztartásban élő házastárs is megkaphatja. Azzal, hogy mindkét szülő vagy gyám megkaphatja a juttatást, az összesen kis híján 56 ezer forint lehet gyermekenként. Ebből már el lehet kezdeni az iskolát. A juttatás után a dolgozó nem adózik, a (30,94 százalékos) közterhet a munkáltató fizeti meg.

Az iskolakezdési támogatást idén november 2-ig lehet felhasználni. A munkáltató az idén még adhatja a juttatást természetben vagy a munkáltató nevére szóló számla ellenében lehet elszámolni. És persze utalványban is kiadható a támogatás.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére