Készítsük fel a szervezetünket őszre

HÁ • 2012. szeptember 01., szombat •
'A fekvő nyolcas rajzolása segít a koncentrálásban, valamint fogyasszunk zöldfű féléket' - tudtuk meg Polákovics Mariettától, a Mia Natúrbolt ügyvezetőjétől. A hölgy egy igazi boszorkány és lássuk be, igaza van. A Frisss.hu olvasói, iskolások és felnőttek most egyaránt megtudhatják, hogy lehetnek koncentráltabbak az ősz okozta monoton fáradtságban.

A Frisss.hu igazi egészség harcos. Kínáltunk már szójás-paprikáskrumplit, de kiderült, hogy a kölesből is lehet ízletes desszertet készíteni. Most pedig Polákovics Mia - aki már energetizált is minket-, természetgyógyász aszisztens segít nekünk az őszre való felkészülésben.

(Fotó: otvenentul.hu)

Hogyan lehet felkészülni arra a családoknak, hogy most  megváltozik a bioritmusuk és elkezdenek iskolába járni?

Először szeretném tisztázni, hogy a bioritmus alakulása attól függ, hogy fizikai, intellektuális vagy érzelmi bioritmusról beszélünk. Ezek mindig változnak. 23 naponta a test kondíciója, 33 naponként a mentális képességeink és 28 naponta az érzelmeink, a hangulatunk, tehát ez nem évszakhoz kötött. De érthető a kérdés, és mivel a gyerekek mennek iskolába, óvodába, fokozottabban szükségük van a koncentrációra, hogy le tudjanak ülni a padba, oda tudjanak figyelni és a feladatmegoldó képességük is javuljon. Erre a halolaj fogyasztását ajánlom, mert előnyösen befolyásolja az agysejtek működését.

És mit tehetünk, ha egy kicsit fel szeretnénk frissíteni őket?

Ha energetizálni szeretnénk őket, akkor azték zsályát is adhatunk nekik. Ezt két kiskanállal be kell áztatni egy kis vízbe, és minden reggel, mielőtt mennek suliba, megeszik. Annak is nagyon magas az omega 3 zsírsav tartalma.

Az miért fontos ebben az esetben?

A kutatások bizonyítják, hogy segítik a gyerekek agyának a fejlődését, jobb tanulmányi eredményeket érnek el az iskolában. Tehát koncentráltabbak, jobban odafigyelnek. Hiperaktív gyerekeknél nagyon jól lehet alkalmazni, hogy jobban megüljenek, fegyelmezettebben viselkedjenek.

Egy kellemes séta mindig feltölt minket - a fotón Polákovics Mia és családja

Vannak más módok is a táplálkozáson kívül, ami segíthet az iskolába igyekvő gyerekeknek?

Ha nem ételekbe gondolkozunk, hanem testmozgásban, akkor lehet reggelenként iskolába menetel előtt, vagy akár bent az iskolában a tanító nénik fekvőnyolcasokat rajzoltathatnak a gyerekekkel, akár egy papírra, vagy az egész testükkel.

A fekvőnyolcas rajzolása miben segít?

A fekvőnyolcas az agyféltekéket harmonizálja és ez által sokkal koncentráltabb, összeszedettebb lesz a gyerek. Ez kihat az íráskészségre, a matematikai készségre. A kéz és a szem összehangolt mozgását segíti. Egy kézzel is lehet, jobb majd bal kézzel, aztán akár egyszerre mindkettővel. Lehet egész testtel, törzsmozgással. Ilyen egyszerű gyakorlatokkal sokkal összeszedettebben tudnak utána a gyerekek feladatokat megoldani. Jó pár általános iskolában alkalmazzák ezeket már. Az agyfélteke-hangoló gyakorlatok pedig nem csak a készségekre hatnak kis, hanem az önbizalmat, a sportteljesítményeket is növelhetik, valamint a nyelvi készségeket is javíthatják vele.

Van az agyféltekés gyakorlaton kívül más praktika, amely segíthet a koncentrációban?

A gyerekek a füleiket folyamatosan gyűrögethetik - felülről lefelé haladva - mielőtt elkezdődik egy óra. A fülnek a peremén különböző akupunktúrás pontok vannak és ez által sokkal jobban tudnak figyelni.

(Fotó: orvosikozpont.hu)

És mi, felnőttek, hogyan készülhetünk az évszakváltásra?

Például táplálkozásváltással. Próbáljunk meg inkább a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Ha húst fogyasztunk, akkor azt zöldséggel, párolva, vagy salátaként együk, ne terheljük le a gyomrunkat rizzsel vagy burgonyával. A zöld búzafűlé fogyasztása reggelenként kitisztítja az emésztőrendszert, ami által felszabadul egy csomó energia és aktívabbak leszünk. Fogyaszthatunk chia magot vagy tökzsályát, ami segíti a munkánkat.

Ha a gyerek iskolába megy, akkor általában a szülőknek is megváltoznak a hétköznapjai. Nekik mit lehet ajánlani, hogy kevésbé viselje meg őket a dolog?

Nagyon sok szülő aggódik a gyerekéért. Túlaggódják, hogy iskola lesz, és nekik egy sokkal szorosabb tempót kell tartaniuk. Vannak virágesszenciák, amik segítik a szülőket is, hogy megfeleljenek az iskola nyújtotta elvárásoknak és bírják ezt a tempót, mert ez nem kis feladat a szülők számára sem. A túlaggódásra a szülőknek a vörös vadgesztenyét tudom javasolni, míg a vadgesztenyerügy a gyerekek koncentrációját növelheti.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére