Jégbor a Savaria Karnevál idei legjobbja

BZ • 2012. augusztus 11., szombat •
A Badacsonyban olaszrizlingből készített jégbort választották a legjobbnak a több, mint 80 benevezett bor közül, így a Borbély Családi Pincészet örülhet a Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora címnek. A szakmai zsűri mellett a helyi média képviselői is elmondták véleményüket: a karnevál Médiabora címet egy Balaton felvidéki Cabernet Franc nyerte el.
Jégbor a Savaria Karnevál idei legjobbja

Egész délutános elfoglaltságra érkeztek a borszakértők pénteken Szombathelyre a Claudius Hotel éttermébe. Feladatuk az volt, hogy megválasszák a Savaria Történelmi Karnevál legjobb borát. Az indulók nagyobb részét a Borok utcájába érkező kereskedők italai adták. Minden kereskedőnek legalább két fajtát kellett beneveznie. Mellettük pedig olyan borászok is voltak, akik csak a versenyen indultak, a karneválon nem lesznek ott. Az esemény és a döntés tisztaságát közjegyző felügyelte.

A szakmai zsűri délután kettőtől folyamatosan értékelte a Kőszegi Borbarát hölgyek által felszolgált több, mint 80 féle levet. Elmondásuk szerint alig találtak értékelhetetlen minőségűt. A tíz legjobb közé több kékfrankos és cabernet fajta is került, de két fehérbor és egy rozé is kiérdemelte a második körös szereplést. Ennél a pontnál kapcsolódtak be a helyi média képviselői.

A legjobbakat tehát a szakmai zsűri újra kóstolta, miközben a média első benyomásait jegyezte fel az értékelő lapra. A két tábor végül csak kismértékben eltérő véleménye alapján: a szakmai oldalon a 2009-es olaszrizling jégbor, az újságíróknál pedig egy 2011-es Cabernet Franc lett a befutó. Itt fontos megemlíteni, hogy a szakmai zsűri néhány tagja a jégbor győzelmét túlzásnak tartotta, a média képviselőinek választásával inkább egyetértett.

A zsűri több kategóriában is hirdetett első helyezéseket, íme a hivatalos végeredmény, a Savaria Történelmi Karnevál 2012. évi Borversenyének kiemelten díjazott borai:

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Bora 2012:
Badacsonyi Olaszrizling Jégbor, 2009., Badacsonyi borvidék - Borbély Családi Pincészet

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Fehérbora 2012:
Balaton-melléki Juhfark, 2011., Badacsonyi borvidék - Szent István Borház

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Vörösbora 2012:
Cabernet Franc, 2009., Balatonfüred-Csopak- Feind Borház

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Rosé 2012:
Kékfrankos Rosé, 2011., Etyek-Budai - Vabrik és Fia

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL MÉDIA BORA 2012:
Cabernet Franc, 2011., Balatonfelvidék - Decsics György

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére