Itt a tavaszi nagytakarítás ideje: március 23-án hulladékgyűjtés

• 2013. március 11., hétfő •
Térítésmentes lakossági szelektív elektromos és elektronikai hulladékgyűjtés lesz a város több pontján. Nemcsak az elromlott háztartási gépeitől szabadulhat meg, de búcsút mondhat a feleslegessé vált játékszereknek is!

Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, Városüzemeltetési Osztálya, a SZOVA ZRt., valamint az ENVIROINVEST Zrt. szervezésében ismét lakossági szelektív elektromos és elektronikai hulladék berendezés (e- hulladék) gyűjtést szervez Szombathelyen, amely során a lakosság ingyen leadhatja háztartásában összegyűlt e- hulladékát.

Az e- hulladékgyűjtés ideje:

2013. március 23-án (szombat) 08:00-15:00-ig

 Az e- hulladékgyűjtés telepített gyűjtőhelye:

  • Kiskar, Bürü utca sarkán lévő parkoló
  • Mikes Kelemen, Károlyi Antal utca végén található régi buszforduló
  • Körmendi úti Hulladékkezelő telep 06:00-14:00-ig
  • Bogáti út, Kastélynál található buszforduló 

Mi az e- hulladék gyűjtési akció célja?

Gyűjtés szervezői elkötelezett hívei a környezet védelmének, ezért szeretnék elérni, hogy Szombathely szélesedjen az újrahasznosítható hulladékok begyűjtésének köre. E-hulladék az élővilágra, az emberi egészségre fokozott veszélyt jelent, különleges gyűjtést és kezelést igényel, így az nem gyűjthető a háztartási vegyes hulladékkal. Az e- hulladék másodnyersanyagokat is rejt, amelynek jelentős része újrahasznosítható. Ennek ellenére nagy részük ma mégis hulladéklerakókba, erdőszélekre, illegális lerakókba, vagy illetéktelen kezekbe kerül. Sajnos az e- hulladék a sok újrahasznosítható másodnyersanyag mellett számos mérgező anyagot és nehézfémet (ólom, kadmium, higany, króm) is tartalmazhat, amelyek a környezet számára nagy veszélyt jelenthetnek.

Cél az, hogy az e- hulladék minél nagyobb mértékben hasznosuljon, illetve a benne található környezetre, emberre veszélyt jelentő anyagok ellenőrzött körülmények között kerüljenek ki környezetünkből.

 Gyűjtés során leadható elektronikai berendezések:

  • Háztartási kis- és nagyberendezések, szórakoztató elektronikai cikkek: kávéfőző, vízforraló, mikrohullámú sütő, szendvicssütő, porszívó, konyhai kisgépek, hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, villanytűzhely, villanybojler, ventilátor, lámpatest, asztali lámpa, videomagnó, DVD lejátszó, rádió, magnó, CD lejátszó, Hi-Fi torony, Music-center.
  • Képernyős elektronikai berendezések: TV készülék, monitor.
  • Számítógépek, telefonközpontok egyéb irodatechnikai berendezések: asztali telefon, nyomtató, számítógép, elektromos írógép, iratmegsemmisítő, diktafon.
  • Elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok: fúrógép, ütvefúró, sarokcsiszoló, körfűrész, rezgőcsiszoló, hőlégfúvó, stb.
  • Játékok, szabadidős és sportfelszerelések.

Intézmények kérésére, igazolást is kiállítanak  az eszközök kezeléséről, mely tartalmazza az átvett berendezések megnevezését, mennyiségét és az átvevő engedélyeinek számát. A szervezők kérik,  hogy az intézmények selejtezési listát is szíveskedjenek mellékelni a leadásra kerülő berendezésekhez!

Az elszállítandó eszközöket ne helyezzék ki őrizetlenül az ingatlanukon kívülre a hulladékgyűjtő mellé, elkerülve ezáltal a berendezések fosztogatását, illetve környezetük szennyezését, az elektronikai hulladék ugyanis csak ép állapotban gyűjthető!

Elektronikai hulladékgyűjtéssel kapcsolatosan érdeklődni a (72) 551-044 107.mell. telefonszámon lehet! Szintén itt várják  a nagy mennyiségű (legalább 100kg feletti) hulladék helyszíni elszállítás megrendelésével kapcsolatos bejelentéseiket!

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére