Irány a suli! Köpenyben!

• 2012. szeptember 02., vasárnap •
Támogatná a köpeny viselését az iskolákban Hoffmann Rózsa, mert szerinte a szegény gyerekeket így nem frusztrálná, ha nem tudnának drága, divatos ruhákban járni. A frisss.hu múltat idéz és érvel, méghozzá az iskolaköpeny mellett.
Irány a suli! Köpenyben!

“Az egyenköpeny szerintem egy jó dolog” – jelentette ki korábban Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Az államtitkár szerint meg kell értetni a szülőkkel, hogy nagyon sokat tudnak megtakarítani azzal, ha egyenköpenyt viselnek a gyerekek az iskolában. Hoffmann beszélt arról, hogy “szegény sorban nőtt fel”, és gyerekként neki segítség volt, hogy a köpeny eltakarta “a nyolc éve nyúzott blúzát”.

Egy kis iskolaköpeny történelem

Az iskola társadalmi funkcióit elemző szociológiai munkákban a hatvanas-hetvenes évek során főként a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődésének kérdései kerültek előtérbe . Az uniformis eredeti funkciója, hogy védi a ruhát és nem engedi láttatni a társadalmi különbségeket. A rendszerváltás elsöpörte az iskolaköpeny intézményét. Számtalan országban ma is kötelező az egyenruha, sok helyen büszkén viselik a fiatalok ezeket a ruhadarabokat.

Miért lehet jó?

1, A szegénység ellen! A köpeny funkciója a pszichológiai szakirodalmak szerint kettős volt: egyrészt arra szolgált, hogy kiegyensúlyozza a különböző társadalmi rétegek gyermekeinek eltérő szociális kompetenciájából fakadó különbségeket. Másrészt a rejtett tanterv részeként elősegítette a gyermekek számára az iskolai hierarchikus rendszerbe való szocializációt.

2, Praktikusság! Az iskola a gyerekek "munkahelye", az uniformis pedig munkaruha, amely kíméli a saját ruhát. Az iskolai menzán szerzett pörköltszaft vagy spenótfolt nem koszolja össze az alatt hordott ruhát.

3, Közösség! A tanárok gyakran emlegetett indoka volt, hogy a köpeny a közösséghez tartozás szimbóluma is.

4,Szexualitás! Egy másik vélekedés szerint a szexuális felhívó jelleg eltakarására is jól funkcionál az iskolaköpeny.

Az, hogy a tervekből mi lesz egyelőre nem tudni. Sokan érvelnek egyébként az iskolaköpeny mellett. S lelki szemeinkkel már láthatjuk is, mit fognak kihozni a dologból a gyártók. Az biztos, hogy 2013-ban nem az egyéniség elfedésére szolgál majd ez a viselet. Már ha belekalkuláljuk a leleményes gyerekeket is ebbe az ügybe.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére