Idősnek lenni annyit tesz, mint bölcsnek lenni

EB • 2012. október 01., hétfő •
Mai világunkban nagyobb szükség van az idősekre, mint valaha. Az ő tapasztalatukkal, bölcsességükkel, mértéktartásukkal épülhet újjá Magyarország- fogalmazott Lazáry Viktor alpolgármester az Idősek Világnapja alkalmából mondott köszöntőjében.

1991-ben nyilvánította az ENSZ október elsejét az Idősek Világnapjának. Ezen alkalomból a Savaria Mozi nagytermében a Vas megyei és Szombathely Megyei Jogú város Nyugdíjas Szövetsége, valamint a Szombathelyi Önkormányzat szervezésében látták vendégül az időseket, nyugdíjasokat.

Kerekes Ferenc Társadalmi és Civil Kapcsolatok Bizottság elnöke arról beszélt, hogy szerencsére az idősek, a jól megérdemelt pihenés mellett részt vesznek a civil életben, önkéntes munkát vállalnak és különböző egyesületekbe, klubokba járnak. Ez kell ahhoz, hogy valaki nemcsak fizikailag, de lelkileg is fitt és fiatal maradjon.

Lazáry Viktor alpolgármester személyes hangvételű ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, az idősekkel nem öregszik az ország, hanem növekszik az élettapasztalattal rendelkezők száma. Ők azok, akik a második világháború után egyszer már felépítették a romba dőlt országot. Most ugyan nincs szükség lapátra és talicskára, de szükség van a bölcsességükre, akaraterejükre, tapasztalataikra- fogalmazott. Minél idősebb valaki, annál többet tud, - folytatta-, az idősebb generáció tud takarékoskodni, megtanulta, hogy csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Ilyen, és ehhez hasonló apró, számukra természetes, de az elmúlt évtizedekben elhanyagolt titkok vannak a birtokukban.

Az alpolgármester arra biztatta őket, hogy vegyenek részt a város civil és kulturális életében, vitassák meg az őket foglalkoztató kérdéseket, és nyugodt szívvel forduljanak hozzájuk a problémáikkal.

Aki egyszer elhagyja magát és leül, az ott is marad. Pedig az idős ember olyan színes személyiség, mint az ősz- mondta Demeter Ferenc, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége Elnökségének tagja.

Az Idősek Világnapja ünnepség keretében az idősek munkájának elismeréseként kitüntetések, elismerések és díjak átadására is sor került.

Vas Megye Közgyűlése Elnökének emlékplakettje elismerést kapta BAKUCZ  ZOLTÁN a határőr nyugdíjas közösség áldozatos szolgálatáért, PÉTER LAJOSNÉ dr. a megyeházai nyugdíjas közösség áldozatos szolgálatáért, HERNIGL LÁSZLÓ a kőszegi nyugdíjas közösség áldozatos szolgálatáért, KISS JÁNOSNÉ A répcelaki nyugdíjas közösség áldozatos szolgálatáért.

Szombathely Megyei Jogú Város által az önkéntes munka területén alapított Idősek az Idősekért díját kapta ERDÉLYI JÓZSEFNÉ, a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Johanneum Evangélikus Diakóniai Központ önkéntese és KOROKNAI JÓZSEF, az Oladi Nyugdíjas Klub vezetője.

Vas Megyei és Szombathely Megyei Jogú Városi Nyugdíjas Szövetség kitüntetését kapta: Fördösné dr. Kardos Erzsébet, Goda István, Kiss Antalné és Kőszegfalviné Pajor Klára. Ugyancsak ebben az elismerésben részesült Lakrovits Lászlóné és Tóth Zoltánné is.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére