Hende Csaba: A skill-labor az egész magyar egészségügyben fontos tényező

frisss.hu-honvedelem.hu • 2014. február 07., péntek •
A Honvédkórházban február 6-án adták át Magyarország első klinikai demonstrációs egységét. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint az intézmény nem csak a katonagyógyászatban, hanem az egész magyar egészségügyi képzésében fontos szerepet vállal. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a gyakorlati helyzetek szimulálása.
Hende Csaba: A skill-labor az egész magyar egészségügyben fontos tényező

A 240 négyzetméteres klinikai demonstrációs egység egy újonnan kialakított helyiségrendszer, benne minden szükséges orvosi és szimulációs eszközzel, oktatótermekkel, demonstrációs kórtermekkel, illetve az ezekhez csatlakozó vezérlőkkel, kiszolgáló helyiségekkel. A „skill-labor” mostantól lehetővé teszi azt is, hogy olyan orvosokat és ápolókat képezzenek, akik – ha szükséges – a harctereken, a válságövezetekben, külföldi missziókban is meg tudják állni a helyüket.

Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy az egészségügyi képzésben nagyon fontos a gyakorlati helyzetek szimulálása. Az egészségügyért felelős államtitkár megköszönte, hogy a Honvédkórház elsőként vállalt szerepet a képzési egység kialakításában, és megjegyezte: az intézmény újjáépítése során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az új módszer gyakorlatközpontú legyen, az egészségügy szereplőinek hasznos és alkalmazható tudást adjanak, továbbá a képzést visszavigyék oda, ahol a gyakorlat is történik.

Szabó István dandártábornok, az egészségügyi központ parancsnoka elmondta: közel egyéves munkával a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) segítéségével és a HM EI Zrt. támogatásával hozták létre a klinikai demonstrációs egységet, amely nem csak a katonai gyógyászatot, hanem az egész magyar egészségügyet szolgálja. Az új részlegben az egészségügyi dolgozók az általános ápolási, szakápolási, szakasszisztensi, valamint speciális katona-egészségügyi feladatok ellátását is gyakorolják.

A teljes beruházás 62 millió forintba került, amiből 32 millió forintot a HM EI Zrt., 15 millió forintot az MH Egészségügyi Központ biztosított, míg a GYEMSZI 15 millió forinttal járult hozzá.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére