Áradás - frissítve: 6 út még mindig járhatatlan

MO,TT • 2013. március 01., péntek •
Tegnap este a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán. A késő esti órákban tetőzött a folyó Sárvárnál, és megindult a lassú apadás, de Rumnál és Sárvárnál továbbra is fenntartják a másodfokú készültséget.
Áradás - frissítve: 6 út még mindig járhatatlan

MTI Fotó: Varga György

/Tűzoltó ment ki egy gyereket egy árvíz által elöntött lakóházból Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren 2013. február 27-én. A folyó ezen szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben./

 

Az igazgatóság tájékoztatása szerint az enyhe idő miatt további hóolvadásra lehet számítani, ami miatt lassú, elhúzódó apadás várható. Jelentősebb völgyi elöntésekkel nem kell számolni.

Az éjszaka folyamán a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárőrség bevonásával folyamatos figyelőszolgálatot tartott a kockázati helyszíneken, védekezési, zsákolási feladatok végrehajtására nem volt szükség.

 A komolyabb védekezési munkákról a hangsúly áthelyeződött a lokális védekezési, elsősorban szivattyúzási feladatokra.

Vas megyében az árvíz miatt lezárt utak:

 •  Molnaszecsőd-Katafa összekötő út
 • Csörötnek-Vasszentmihály
 • Vasegerszeg-Nagygeresd
 • Acsád-Bük
 • Sótony-Ikervár
 • Körmend 74168 bekötő út.
   

Összegzés:

A katasztrófavédelem részéről összesen 19 hivatásos és 8 önkormányzati tűzoltó, valamint öt önkéntes tűzoltó egyesület 22 fővel vett részt a védekezési, illetve szivattyúzási munkákban.

Az áradás miatt 5 fő kitelepítésére került sor a mai napon. Ikerváron egy magasan fekvő lakóházhoz vezető utat elzárt a víz, a házban lakó 1 felnőtt és 4 gyerek ideiglenes elhelyezését az önkormányzat biztosította.

9:30-tól ismét megkezdte működését a Veszélyhelyzeti Központ, és koordinálja a védekezési feladatokat.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erő-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre és folyamatos figyelőszolgálatot látnak el. A településeket a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tartott a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol határozat született, hogy a polgármesterek helyi erők igénybevételével értesítsék az árterületen tartózkodókat az álhullám érkezéséről, továbbá arról, hogy az ott levő állattartó telepekről el kell szállítani az állatokat, illetve felszólították az erdészetet, hogy ne végezzenek munkát az ártérben.

Megerősített szolgálatot lát el a rendőrség, akik a polgárőrök tevékenységét is koordinálják.

A három nap alatt a katasztrófavédelem részéről mindösszesen 30 településen került sor védekezésre. Vízszivattyúzási, áteresz-tisztítási és homokzsákolási feladatokat láttak el a tűzoltók. A védekezési munkákban összesen 18 önkéntes tűzoltó egyesület vett részt 148 fővel, három önkormányzati tűzoltó-parancsnokság 27 fővel, valamint a három katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei igazgatóság 55 fővel. Alkalmazásra került továbbá az Őrség Mentőcsoport 30 fővel és 10 technikai eszközzel.

A védművek kiépítéséhez ez idáig összesen 26.000 homokzsákra volt szükség.

Az árvíz miatt két családnak kellett ideiglenesen elhagyni otthonát Szakonyfaluban, egy családnak, 1 felnőttnek és 4 gyermeknek Körmenden, valamint további egy családnak, 1 felnőttnek és 4 gyermeknek Ikerváron. A családok az ár levonulásáig rokonoknál szálltak meg.

Vas megye területén a három nap alatt közel 20 útszakasz volt teljesen lezárva a vízátfolyások miatt.

Jelenleg:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 17:00-tól másodfokúra módosította az árvízvédelmi készültséget a Rába sárvári szakaszán. A vízszint jelenleg 400 cm, és tovább emelkedik.

A vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárőrség bevonásával folyamatos figyelőszolgálatot tart a kockázati helyszíneken.

30 fővel és 10 technikai eszközzel készenlétben áll az Őrség Mentőcsoport, 6-6 fővel riaszthatók az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok egységei, valamint szükség esetén más rendvédelmi szervek is alkalmazhatók.

A lezárt útszakaszok számában nincs változás.


A Kámi, Jáki, és Gencsapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Csepregi és Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok egységei szivattyúzási feladatokat hajtottak végre.

9:30-tól ismét megkezdte működését a Veszélyhelyzeti Központ, és koordinálja a védekezési feladatokat.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erő-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre és folyamatos figyelőszolgálatot látnak el. A települüléseket a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tartott a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol határozat született, hogy a polgármesterek helyi erők igénybevételével értesítsék az árterületen tartózkodókat az álhullám érkezéséről, továbbá arról, hogy az állattartó telepekről el kell szállítani az állatokat, illetve felszólították az erdészetet, hogy ne végezzenek munkát az ártérben.

Megerősített szolgálatot lát el a rendőrség, akik a polgárőrök tevékenységét koordinálják.

Ikerváron egy magasan fekvő lakóházhoz vezető utat elzárt a víz, a házban lakó 1 felnőtt és 4 gyerek ideiglenes elhelyezését az önkormányzat biztosította.

Vas megye területén teljes útzár van érvényben a következő útszakaszokon:

 • Molnaszecsőd-Katafa összekötő út
 • Csörötnek- Rönök
 • Csörönek-Vasszentmihály
 • Sorkifalud-Gyanógeregye
 • Pinkmindszent-határátkelő
 • Felsőmarác-Csákánydoroszló
 • Vasegerszeg-Nagygeresd
 • Acsád-Bük
 • Sótony-Ikervár

 

A Rába-völgyben rendkívül gyorsan terjed a nagytömegű árvíz. Tegnap Sárvárnál továbbra is lassú, egyenletes vízszintemelkedés volt tapasztalható. A Rum-Kám térségben ma reggel 8 órakor tetőzés közeli állapotban volt a völgy. Az igazgatóság előrejelzése szerint ma késő délutánra, estére leérkezik a völgyi árhullám Sárvárra, ahol komoly völgyi elöntésre, II.-III. árvízvédelmi készültségi fokozat közötti vízállásra kell számítani.

Az éjszaka folyamán a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárőrség bevonásával folyamatos figyelőszolgálatot tartott a helyszíneken, védekezési munkára éjszaka nem volt szükség.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erő-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre. A helyszínen a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tart a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol egyeztetik a védekezési feladatokat.

Vas megye területén teljes útzár van érvényben a következő útszakaszokon:

Molnaszecsőd-Katafa összekötő út

Csákánydoroszló-Halogy

Ispák-Ivánc

Ivánc-Csákánydoroszló

Csörötnek- Rönök

Csörönek-Vasszentmihály

Sorkifalud-Gyanógeregye

Pinkmindszent-határátkelő

Felsőmarác-Csákánydoroszló

Vasegerszeg-Nagygeresd

Acsád-Bük

Sótony-Ikervár ÚJ!

Félpályás útzár van érvényben a következő útszakaszokon:

86-os főúton Körmendnél

8458-as mellékúton Bögötnél

Kenyeri-Vönöck

8452-es mellékúton Ostffyasszonyfánál


Balogh Nikoletta közölte: a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárőrség bevonásával folyamatos figyelőszolgálatot tart az árvíztől veszélyeztetett helyszíneken. A 86-os úton, a Szarvas-csárdánál befejeződött a védműépítés, megindult a forgalom.

Magyarszecsőd és Molnaszecsőd térségében felkészültek az áradásra, megelőző védekezésként kétezer homokzsákot töltöttek meg.

Vas megye területén tizenhárom lezárt útszakasz van, és négy szakaszon kell félpályás útzárra, útszűkületre számítani - írta közleményében a szóvivő.


Letenyénél elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Mura magas vízállása miatt - közölte a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatósága szerdán a honlapján.

A megáradt folyó, valamint a belvíz a közlekedésben nem okoz fennakadást, Zala megyében minden út járható - ismertette a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának ügyeletese.

Egri Gyula, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató korábban arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napok esőzései és a korábban lehullott, nagymennyiségű hó olvadása miatt folyamatosan emelkedik a Mura vízszintje. A nagymértékű vízszintnövekedés miatt az éjszakai órákban az árvízvédelmi készültség Letenyénél a hármas fokozatot is elérheti.

A nagyobb vízutánpótlást Ausztriából és Szlovéniából várják. A magyarországi szakaszon a folyóba ömlő kisebb vízfolyásokon, patakokon az árhullám éjszaka tetőzött, szerda reggelre már lassú apadást tapasztaltak.


Elöntött a víz három lakóházat Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren, a tűzoltók három felnőttet és négy gyereket menekítettek ki az épületekből - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint Csákánydoroszlón 16 lakóházat veszélyeztetett a víz, de ezeket sikerült megvédeni, itt az apadás már megkezdődött.

A szóvivő közleménye szerint szerda délelőtt rendkívüli ülést tartott a körmendi helyi védelmi bizottság, az ülésen arról is határoztak, hogy a helyi polgármesterek irányításával Magyarszecsődön és Molnaszecsődön fel kell készülni a védekezésre.

Balogh Nikoletta közölte: a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokúra csökkentette az árvízvédelmi fokozatot a Rába folyó szentgotthárdi szakaszán, Körmendnél azonban továbbra is fenntartják a harmadfokú készültséget.

Tájékoztatása szerint az Őrség Mentőcsoport tagjai Egyházasrádócon, Csörötneken, Kondorfán és Csákánydoroszlón segítették az árvízi védekezést, majd átcsoportosították őket, jelenleg Körmenden megerősített létszámmal a 86-os főút védelmét látják el, valamint a régi Rába-híd "súlyozásában" vesznek részt. Folyik a védekezés Sorkifaludon és Rábatöttösön is, ahol vízszivattyúzási feladatokat hajtanak végre a tűzoltók.

A szóvivő kitért arra, hogy Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke és Takács Árpád katasztrófavédelmi igazgató délelőtt Csákánydoroszlón és Körmenden tartott szemlét, helyszínbejáráson tájékozódtak az árvízi helyzetről és a védekezési munkálatokról.

Vas megyében vízátfolyások miatt jelenleg 11 útszakaszon van teljes útzár és 6 útszakaszon kell félpályás lezárásra, útszűkületre számítani - fűzte hozzá Balogh Nikoletta.


 

Vas megyében még kilenc alsórendű útszakasz van lezárva a megáradt folyók és patakok, valamint a belvíz miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel szerdán reggel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint nem lehet közlekedni a Molnaszecsőd és Katafa, a Csákánydoroszló és Halogy, a Csákánydoroszló és Kemestaródfa, a Csörötnek és Rönök, a Csörötnek és Vasszentmihály, a Pinkamidszent és a határátkelőhely, a Felsőmarác és Csákánydoroszló, a Csákánydoroszló és az államhatár közti alsórendű utak egy-egy szakaszán, ahol teljes útzár van érvényben.

Félpályás útlezárásra kell számítani az Ostffyasszonyfa és Csönge, a Kenyeri és Vönöck között, valamint Ostffyasszonyfa és Bögöt belterületén egy szakaszon, Vasasszonyfa és Nárai belterületén pedig útszűkület nehezíti a közlekedést - tette hozzá a szóvivő.


Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem és a vízügy szakemberei átcsoportosították a rendelkezésre álló erőt és eszközöket Körmend térségébe.

Az Őrség Mentőcsoport mint területi polgári védelmi szervezet védekezési feladatokat hajt végre, kedd este Magyarlakon, Szakonyfaluban lakóházat védtek meg a víztől, Szentgotthárdon pedig megerősítették az önkormányzati védműveket. Jelenleg is dolgoznak Csörötneken, és a 86-os főút mellett Körmendnél homokzsákokat töltenek és szivattyúznak - fűzte hozzá a szóvivő.

Kitért arra, hogy vizet szivattyúznak a tűzoltók Sorkifalud belterületén is, a szombathelyi katasztrófavédelmi kirendeltség pedig ezer homokzsákot szállít Rum, Zsennye és Rábatöttös térségébe.


A Szombathely-Gyanógeregye útvonalon egyelőre szünetel a buszközlekedés. Gyanógeregyében tegnap este 7 órakor több mint 150 homokzsákot helyeztek el. Friss képek:

 

 

A megyében többhelyütt megkezdték már a homokzsákos védelem kiépítését. Munkatársaink visszajelzései alapján vannak kritikus helyszínek is az árvíz/belvíz miatt.

 

Sorok patak gyanógeregyei része

Gyanógeregye kisebbik falurészében annyira megáradt a Jákon is veszélyhelyzetet teremtő Sorok patak, hogy csak homokzsákok telepítésével lehet minimalizálni a károkat. A patak a kertek felől tör előre a házak irányába.

 

A Rába Rumnál

Rumban egyelőre nem nőtt drasztikusan a Rába vízszintje, de az emelkedés óráról órára nyomon követhető.

 

A Rába mellékágai is tele vannak már. 

 

Rábahidvégen is magasan áll a vízszint, sok bámészkodó autós megáll, hogy képet készítsen a látványos természeti jelenségről.

 

Rábahidvégen a Rába

Sorokpolányban az Alsó utca alján, a huszas házszámok környékén már homokkal kell védekezni, amelyet traktorokkal szállítanak a helyszínre. Nem sokkal lejjeb Sorkikápolna irányában szintén a Sorok patak lépett ki a medréből. Odaérkezésünkkor már a helyszínen volt a rendőrség, illetve a tűzoltóság. Információink szerint még emelkedést várnak a szakaszra, ami rossz hír, tekintve, hogy jelen pillanaban is körülbelül 20 centiméternyi a hely a patak és a híd alja között. Amennyiben az éjszaka folyamán eléri a betont a megduzzadt patak, az utat kénytelenek lesznek lezárni. Reggel a helyieknek érdemes tájékozódni, hogy egyáltalán járnak-e majd a buszok.

 

A Sorok patak Sorokpolány és Sorkikápolna között

Információink szerint Sorkikápolna felső részén egy zsilip szivárog, ami miatt a víz gyakorlatilag az útig előre tud törni. Veszélyben van több méhkas, illetve a zsiliphez közel eső házak. A kialakult helyzeten szivattyúkkal próbálnak segíteni a tűzoltók és a helyi önkéntesek.

 

A Sorok patak Sorkikápolnánál

Jákon az éjszakai esőzések következtében a templom mellett felvezető utat elöntötte a víz. A domb tetején lévő erdős részekről és földekről a sok eső és a megolvadt hó okozta belvíz elindult lefelé és elárasztotta az utat.

Egy ott lakó hölgyet kérdeztünk a kaotikus állapotokról:

- A falubeli önkéntes tűzoltók már homokzsákok segítségével járhatóvá tették az utat. Szerencsére nálunk nem okozott komolyabb kárt a délelőtt még 15 centiméter magasan álló víz. Remélhetőleg ez már csak apadni fog. A reggeli állapotokhoz képest ez már egészen tűrhető - mondta a hölgy.

Egy arra járó, szintén falubeli férfi elmondta, ha kicsit feljebb haladunk az úton elérjük a Sorok patakot. Nem nehéz észrevenni, ugyanis reggel 6 óra környékén kilépett a medréből és elöntötte a környező területeket. A gyalogos közlekedést segítő kis hídon már nem tudtunk átkelni, a  túl oldal víz alá került. Többek kertjét is elárasztotta a víz. Más házaknál a pincékbe folyt be. Emitt a szennyvízcsatornából visszafolyt víz is problémát okozott.

- A megáradt patak átszakította a gátat. A víz elvitte a kerítést. Az állatokat már nem tudtam bezárni. Az összes gép az udvaron volt. A kár minimum fél millió forintos. A házunk szerencsére megúszta, mivel magas építésű, de vannak területek ahol derékig érő a víz. Lóháton lehet csak itt közlekedni. Reggel 6 óra körül árasztotta el a Sorok patak ezt a területet, dél tájékán már apadni kezdett, azóta visszalépett a medrébe - meséli egy úr, akinek a telke közvetlenül a patak mellett terül el.

Bár a folyó láthatólag a fenti részeken visszalépett a medrében, lefelé haladva rengeteg a víz alatt lévő terület. Több játszótér is víz alá került. A Jákot Balogunyommal összekötő útszakasznál a focipálya teljesen víz alá került. A településen kívüli üres területeken az út mindkét oldalán áll a víz, a szennyvízcsatornákból szintén jön felfelé. A Balogunyom előtti útszakasz mindkét felén tábla jelzi, hogy az út árvíz miatt le van zárva. Itt átfolyás nehezíti a közlekedést, de akadnak vállalkozó szelleműek. Ki autóval, ki biciklivel próbál átjutni ezen az útszakaszon.

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére