Földöntúli Halloween party

HÁ • 2012. október 30., kedd •
Ősidők óta szokás a halottakról való megemlékezés. A magyar szokás szerint csendesen emlékezünk halottainkra, november 1-én Mindenszentek, és november 2-án Halottak napján. De már hozzánk is elér a nagy népszerűségnek örvendő, töklámpást, édességet és ricsajt nem nélkülöző Halloween-party. A szokás úgy tartja, hogy a kisgyerekek mindenszentekkor jelmezbe bújnak és bármire képesek, hogy csokit szerezzenek. Töklámpásokat meggyújtani, halloween-i utazás a Frisss.hu-n!

(Fotó: digital-photography-school.com)

Október 31., mindenszentek előestéje

A Brit-szigetek területén és a mai Franciaország északi részén élő kelták november elsején ünnepelték az újévet. A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik, a halottak pedig visszatérnek. Október 31-én a magaslatokon hatalmas tüzeket raktak, termény- és állatáldozatot mutattak be. Miután kialudt a tűz, az ünneplők hazatértek, a parázsból pedig egy-egy darabot otthonaikba vittek, ahol ismét tüzet gyújtottak és egész éjszaka virrasztottak.

A kelta hatások mellett a római hagyományok hagytak nyomot a Halloween átalakulásán. A fák és a gyümölcsök istennőjének, Pomonának ünnepét szinte egy időben rendezték. Később a szokások összefonódtak és kialakultak az esemény ma is visszaköszönő jelképei: a boszorkány, a fekete macska, a csontváz, illetve a tréfálkozás és a jóslás. A középkorban az egyház azzal támadta a Halloweent, hogy az ünneplők a sátánt szolgálják, esténként pedig boszorkányszombatot tartanak.

A legjobb valaha készült Halloween jelmez (Fotó: style.hu)

Európában a Halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a Halloween-ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán.

Az utóbbi években Magyarországon egyre több helyen ünneplik meg. Az iskolákban beöltöznek a gyerekek és cukrot osztanak az osztályokban. Több helyen partikat rendeznek; az udvart, a házat túlvilági hangulatúvá varázsolják, majd különféle jelmezekbe öltözve mulatoznak. Népszerű szórakozás ilyenkor az almahalászat, melynek célja egy vízzel teli vödörből szájjal kiszedni az almát.

(Fotó: startlap.hu)

Hazánkban is népszerű a Haloween-party

Nálunk is nagy népszerűségnek örvend a töklámpást, édességet és ricsajt nem nélkülöző Halloween-party. A gyerekek azért is szeretik ezt az ünnepet, mert a Mikulás estéhez hasonlóan sok-sok édességet kaphatnak. A szokás ugyanis úgy mondja, hogy a kicsik házról házra járva cukorkát, csokoládét kérhetnek, kvázi "léleksüteményt". Trick or treat! -"Cukrot vagy életet!"- ezt kiáltják a gyerekek az ajtóban, mire a felnőttek természetesen édességet adnak nekik, annak reményében, hogy imádkoznak az elhunytakért. Tehát, ha partit rendezünk, fel kell szerelkeznünk sok édességgel. A gyerekeknek pedig jelmezeket kell készíteni a töklámpás mellé.

Lugosi Béla az erdélyi Drakula (Fotó: filmtett.hu)

A világ különböző részein másként és másként ünnepelnek

Október 31-én; az angolszász országokban Halloween különösen a gyerekeket hozza lázba, hiszen ezen a napon büntetés nélkül lehet mindenféle pajkos dolgot csinálni, és erre az éjszakájára nem vonatkozik a korán ágyba bújás szabálya sem. Ausztriában és Németországban népes jelmezes felvonulásokat rendeznek ilyenkor a nagyobb városokban, a maskarás kavalkádban azonban a felnőttek is részt vesznek, a lakások ablakát pedig majdhogynem mindenhol világító igazi vagy porcelán töklámpások díszítik.

Romániában minden évben nagyszámú turistát várnak október 31.-re a hírhedt brani Drakula-kastélyba. Az ünnepségek betetőzéseként álarcosbált rendeznek és a részvevők stílszerűen denevérbarlangban töltik az éjszakát.

Különös, a kellemest a hasznossal (és a hátborzongatóval) ötvöző szokás dívik például a lengyelországi Katowicében, ahol a városi véradó központban vámpíroknak, ördögöknek, boszorkányoknak öltözött orvosok és ápolónők invitálják véradásra a település lakóit.

(Fotó: digital-photography-school.com)

Halloween-i töklámpa története

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás "carved pumpkin". Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O'Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Pár érdekesség :

-sok helyen szeánszot ülnek és tarot kártyát vetnek.

-a mai éjszakán tükör előtt kell elsuttognunk a kívánságainak - így biztosan valóra válik

-ha egy egészséges almát meghámozunk úgy hogy a héja egyetlen összefüggő csíkban maradjon, majd ezt a bal kezünkkel óvatosan a hátunk mögé dobjuk jobb vállunk felett akkor az almahéj tekervényéből kirajzolódik jövőbelink neve.

- vágd ki az alma magházát vesd a tűzbe, közben gondolj kedvesedre. ha a tűzben a magház hangosan recseg, viszont szeret. Ha viszont halkan ég el nem szeret.

-szerezz két tölgyfagubacsot tedd őket egy tál vízbe ha egymáshoz érve lebegnek hamarosan összeházasodsz szerelmeddel ha nem akkor útjaitok elválnak.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére