Fagyos Márczius – forró gondolatok

EB • 2013. március 15., péntek •
A rendkívüli időjárás ellenére, némi változtatással ugyan, de Szombathelyen megtartották a Március 15-i ünnepségeket.

Fagyos szélben, Gróf Batthyány Lajos és Dr. Horváth Boldizsár szobrának koszorúzásával vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat. A Savaria Múzeum parkjától a Március 15. térre vonult az ünneplő tömeg, ahol a huszárok felvonták az országzászlót. A katonai tiszteletadás ezúttal elmaradt, mert a nagy hó miatt nem értek ide Győrből.

Az eredeti forgatókönyv szerint innen lovas huszárok bemutatójára a Fő térre vitt volna az út, hogy Kelemen Zoltán rendezésében a Weöres Sándor Színház tagjai visszaforgassák a történelem kerekét, és a Pilvax Kávéházból (Art Café) elinduljanak a márciusi ifjak. A 2013-as tervet az időjárás felülírta, az utcaszínház az Akacs Mihály utcai Csodapalotába költözött.

Piros pozsgás arcok, szél borzolta frizurák töltötték meg a Weöres Sándor Színház nagytermét, ahol ma ismét bebizonyosodott, a színházban mindent lehet: semmiből várat építeni, a hidegből forrót varázsolni, a láthatatlant láthatóvá tenni. Kellett ehhez egy nagyszerű csapat, és Kelemen Zoltán leleményessége, aki rendezőből egyben narrátorrá is avanzsálódott. A Mesterdetektív díszletében, a páholyt és a lépcsősorokat is az előadás részévé téve hozták vissza, élesztették újjá a történelmet.

Hat képben, a Pilvax kávéházból a Jogi Egyetem épületén és Landerer Nyomdáján át a Nemzeti Múzeumig, majd a Városházáig és a Helytartótanácsig vitt a modern parlamentáris Magyarország megszületéséért harcolók útja.   A humortól sem mentes előadás egyszerre nyitott ablakot a múltra és tartott tükröt a 21. századi Magyarország elé.

Kelemen Zoltán kis történelem órái a képzeletünkig hatoltak, nem kellett sem az utcán, sem az egyetemen, de még a Megyeházán sem lennünk ahhoz, hogy elhiggyük, igaz, amit tesznek, mondanak. Mint a leporello lapjai, úgy nyílottak ki egymás után a képek (színek) és kapcsolódtak össze új dimenziókban, bennünk nézőkben.

Ahogy akkor, ma is töretlen hitre és bizakodásra van szükség- mondta ünnepi beszédében Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Hazánkban ma is széleskörű, mély változtatások zajlanak, néha fájdalmas döntéseket is kell hozni ugyan, de az állam célja továbbra is az, hogy a közjót szolgálja - tette hozzá. A kormánymegbízott emlékeztetett, akkori őseink tudták, hogy vannak olyan nemzeti érdekek, amelyekért össze kell fogni. Hazánk minden polgárának együtt és békében kell szolgálnia a maga helyzete és tehetségéhez mérten a közjót - mondta.

A hagyományokhoz hűen, immáron tizenkilencedszerre választott diákpolgármester és alpolgármestert a szombathelyi fiatalság. Dan Sebastián diákpolgármester az ünnepségen vehette át a polgármestertől a város kulcsát. Puskás Tivadar köszöntőjében úgy fogalmazott, március 15-e jelenti a hazaszeretetet, a bátorságot, a nemzet egységét, azt, hogy a magyar nép saját kezébe vette sorsának irányítását.

Március 15-e egyben a Szabad Sajtó Napja is. Ennek apropóján idén harmadszorra nyitotta meg kapuit a helyi fényképészek munkáiból összeállított Sajtófotó-kiállítás, amelyek megnyitójáról hamarosan külön cikkben számolunk be.

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére