Adja le a régi, rossz elektronikus hulladékot!

frisss • 2012. október 12., péntek •
Az elromlott vagy feleslegessé vált háztartási gépet, számítógépet, Tv-t és szabadidős sportfelszereléseket is leadhatja az e- hulladékgyűjtés keretében, mely mindenki számára ingyenes.

A haszontalan is lehet hasznos

A környezetvédelem szellemében szervezi a gyűjtést a Szova Zrt. és az Enviroinvest Zrt. A kezdeményezés azért nagyon fontos, mert az ilyesfajta hulladék az élővilágra, az emberi egészségre és környezetre fokozott veszélyt jelent. A háztartási vegyes hulladékhoz képest különleges gyűjtést és kezelést igényel, ezért azzal együtt nem gyűjthető. Számos mérgező anyagot és nehézfémet (ólom, kadmium, higany, króm) is tartalmazhatnak, amelyek a környezet számára nagy veszélyt jelenthetnek.

Az e- hulladék azonban másodnyersanyagokat is rejt, amelynek jelentős része újrahasznosítható. Sokan nemcsak a negatív, de a pozitív jellemzőivel sincsenek tisztában, és hulladéklerakókba, erdőszélekre, illegális lerakókba, vagy illetéktelen kezekbe adják a még sok szempontból értékes anyagokat, berendezéseket.  

Most kell kipucolni a pincét és a padlást is

Háztartási kis- és nagyberendezések, szórakoztató elektronikai cikkek (kávéfőző, vízforraló, mikrohullámú sütő, szendvicssütő, porszívó, konyhai kisgépek, hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, villanytűzhely, villanybojler, ventilátor, lámpatest, asztali lámpa, videomagnó, DVD lejátszó, rádió, magnó, CD lejátszó, Hi-Fi torony, Music-center), TV készülék, monitor mind leadható most a gyűjtésbe. Ugyancsak megszabadulhatunk most a számítógéptől, és egyéb irodatechnikai berendezésektől( asztali telefon, nyomtató, számítógép, elektromos írógép, iratmegsemmisítő, diktafon). E- hulladéknak minősülnek az elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok (fúrógép, ütvefúró, sarokcsiszoló, körfűrész, rezgőcsiszoló, hőlégfúvó), illetve egyes játékok, szabadidős és sportfelszerelések is.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy az elektronikai hulladék csak ép állapotban gyűjthető, ezért az elszállítandó eszközöket ne helyezzék ki őrizetlenül az ingatlanukon kívülre a hulladékgyűjtő mellé. Ezáltal elkerülhető a berendezések fosztogatása illetve környezetünk szennyezése!

Kétszer megismétlik a gyűjtést

Az e-hulladékgyűjtés első etapja október 13-án lesz és a következő gyűjtőhelyekre várják a hulladékot: Stromfeld lakótelep Verseny utca, LIDL mögötti parkoló; Oladi ÁMK Teleki Blanka Középiskola és Szakiskola Kodály Zoltán úti parkoló; Zanati út, Pálya út sarkán lévő parkoló

Rá egy hétre, október 20-án a következő helyszíneken megismétlik az akciót: Kiskar, Bürü utca sarkán lévő parkoló;Mikes Kelemen, Károlyi Antal utca végén található régi buszforduló; Körmendi úti Hulladékkezelő telep; Bogáti út, Kastélynál található buszforduló

Elektronikai hulladékgyűjtéssel kapcsolatosan érdeklődni a 06-72-551044/107.mell. telefonszámon lehet! Szintén itt várjuk a nagy mennyiségű (legalább 100kg feletti) e-hulladék helyszíni elszállítás megrendelésével kapcsolatos bejelentéseiket!

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére