Drágább a paradicsomleves és a mákos tészta

MHN • 2012. január 17., kedd •
Bár az önkormányzat kérte és több helyütt kiplakátolták, volt olyan szülő, aki csak a befizetés napján értesült, hogy drágultak az étkezési díjak a szombathelyi oktatási intézményekben. A közgyűlés novemberben fogadta el a szolgáltató Elamen Zrt javaslatát, a 6%-os emelést. Az óvodákban például naponta 30 Ft kell többet fizetni januártól.

 

Egészséges ételeket kóstolnak gyerekek a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolában

Minden évben egyszer dönt a közgyűlés arról, hogyan alakulnak az élelmezési költségek Szombathelyen. Novemberi ülésükön a városatyák a szolgáltató javaslatát és a Központi Statisztikai Hivatal adatait alapul véve döntöttek a drágítás mellett. A KSH tájékoztatója szerint a fogyasztói árváltozásokon belül az élelmezési árak 2011-ben 6,2 %-kal haladták meg a 2010-es költségeket. Ennek tükrében a város legtöbb oktatási intézményét ellátó Elamen Zrt javaslatát, a 6%-os drágítást fogadták el a közgyűlésen.

 Januártól így többet kell fizetni a szombathelyi önkormányzat által fenntartott óvodákban, általános- és középiskolákban valamint kollégiumokban. Mesterháziné Gyimesi Ilona, a Polgármesteri Hivatal  Nevelési és Oktatási Iroda vezetője a Frisss.hu kérdésére elmondta: A napi  háromszori óvodai étkezés 329 Ft, az általános iskolai 430 Ft, a középiskolákban 648 Ft-ba kerül a tízórai, ebéd és uzsonna. A diétás étkezés választására mindenütt van lehetőség, egy óvodás esetében ez naponta kb 50 ft-tal drágább.

 A teljes térítési díj fizetés mellett lehetőség van kedvezmények igénybevételére. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők óvodás kortól 8. osztályig ingyenes étkezésben részesülnek. A sajátos nevelési igényű gyermekek valamint a nagycsaládok féláron kapják az étkezést Szombathelyen.

 A közgyűlési döntést követően kihelyezték az oktatási intézményekben a tájékoztatókat, így elvileg nem érhette meglepetésként a szülőket, amikor a napokban esedékes térítési díj fizetéskor gyermekenként nagyjából 1000 Ft-tal többet kell fizetni.

Most már csak a gyerekekkel kell megértetni, hogy finom a menzán az a drága paradicsomleves és  mákostészta.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére