Dinnyét vegyenek! No, de miért?

JZS • 2012. június 29., péntek •
Végre itt a dinnyeszezon! Már több helyen megkaphatjuk 150 forint alatt is kilóját. Utánanéztünk, hogy amellett, hogy finom, még miért jó.

 

A magyar gazdák is megkezdték az értékesítést - Forrás: www.halas.net

Egy kis biosz

Sokan nem is sejtik, hogy a görögdinnye a tökfélék családjába tartozik. Mintegy 500 fajtát különböztetünk meg, így különbség lehet a héj színe, az íze vagy akár az érés időpontja között is. Ilyenkor jön jól a kopogtatós technika, amiből kiderül, mire számíthatunk odabenn.

A tankönyvekben biztos nem így szerepel - Forrás: www.freeblog.hu

Nem csak finom, hanem egészséges is

A görögdinnye 90-95 százalékban vízből áll. Talán ennek is köszönhető, hogy mindössze 28 kalóriát tartalmaz 10 dekája. Emellett kitűnő vitaminforrás is: gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, és magnéziumban is. Ráadásul azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amelynek igen magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is. A görögdinnyében megtalálható az úgynevezett likopin, ami enyhíti a légúti panaszokat, lázcsillapító hatású, segít az emésztési zavarok leküzdésében, és csökkenti az ízületi gyulladások előfordulását is.

Egy tányérnyi finomság, és kevesebb mint 100 kalória - Forrás: www.blogter.huzelve,

Finom és hatékony diéta

Nem csak azért jó, mert egészséges, hanem azért is, mert finom, és laktató nyári diétát tudunk vele végezni. A dinnye-kúra egy napja is hatásos, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészíthetjük sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel, ha igényeljük. A gyors eredmény titka, hogy a dinnye javítja az emésztést, és emellett kevés zsírt, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. De épp ezért nem is lehet tartósan dinnye-kúrát csinálni, mert vízhajtó, és emésztéspörgető hatása miatt, vitaminhiány alakulhat ki.

Bár praktikus, azért bizarr a szögletes dinnye - Forrás: www.hvg.hu

Helytakarékos megoldás

A japán tudósok kifejlesztették a kocka alakú dinnyét, amely nem gurul el, és elfér belőle több is kis helyen. Épp ezért talán nem meglepő, hogy a szállítmányozók ötlete volt az egész. A dinnyéket egy kocka alakú vízzel töltött dobozban növesztik, így kapja különleges formáját. Hazánkban még nem nagyon lehet kapni, de ez talán nem is baj, mert a magyar dinnyénél, akár hatszor drágább is lehet.

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére