Az emberekre is veszélyes lehet a bőrférgesség - Szombathelyen még nem terjed

MO • 2013. április 04., csütörtök •
A háziállatokról, szúnyogok közvetítésével jut át a fonálféreg által terjesztett bőrférgesség vagy más néven dirofiláriózis, az emberre, figyelmeztet az Elveszett Állatok Alapítvány. A bőrférgesség kezelése sebészeti beavatkozást igényel.
Az emberekre is veszélyes lehet a bőrférgesség - Szombathelyen még nem terjed

A Magyarországon kevésbé ismert betegség nem csak az állatokra de az emberre is veszélyes, kezelése nagyon nehézkes vagy csak sebészeti úton távlítható el. Eredetileg Dél-Európa és Dél-Ázsia területein terjedt, majd a folyamatos felmelegedéseknek köszönhetően az északibb területekre is eljutnak azok a gazda szúnyogok, melyek hazánkban is megjelennek.

Szúnyogcsípés közvetítésével alkalomszerűen fertőződhet az ember is. A féreg csak kis távolság megtételére képes, így általában a szúnyogcsípés közelében alakul ki egy kisebb csomó. Ebben található a fajnak egy nem ivarérett példánya. Emberben gyorsabban elpusztulhat, és ritkán alakul ki egynél több féreg.

A hordozók általában kutyák, de ritkán előfordulhat, hogy macskák is. Állatban a kifejlett nőstény 10-17 cm hosszúságú, a hím 5-7 cm és akár 8 évig is elélhet. A fertőzött állat véréből a lárvát a szúnyog, vérszívás alkalmával felszívja majd a következő csípésnél továbbadja, akár az embernek is. A bőr alatt ezek a férgek szabadon vándorolnak.

Kutyáknál a tünetek nem feltűnőek. Előfordulhat szőr hullás, enyhe viszketés vagy duzzanat. Az embernél általában a test felső részén jellemző, hogy kisebb duzzanat jelenik meg, mely a bőr alatt elhelyezkedő férget jelenti. Így érdemes, a fej, nyak, mellkas, szem, felső végtagok területét figyelni. Mondhatni, szerencsésebb ha a szem környékét támadja meg a féreg, mert a kötőhártya alatti elváltozások és a fájdalom előbb késztetik a pácienst, hogy orvoshoz forduljon, míg a bőr alatti fertőzések sokáig tünetmentesek maradhatnak. Ha befészkelte magát az ember vagy az állat bőre alá, akkor az eltávolítás sebészeti beavatkozást igényel, ez a féreg miatt kialakult csomó kimetszését jelenti.

Dirofilaria a szemben

A fertőződés kockázatát növeli a víz közelben tartózkodás. Érdemes a dirofiláriózist megelőzni az embernél különböző szúnyogriasztóval, állatok esetében pedig vérszívó rovarokat távol tartó készítményekkel, nyakörvvel.

Dr. Szamosfalvi András állatorvos elmondta, a Noé Állatambulancián tavaly találkoztak először bőrféreggel egy macskánál, melyből el is távolították a fonálférget. Hozzátette, hogy Szombathelyen még nem olyan nagy a fertőzöttség.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére