A cukor elterjedéséig a méz volt az egyetlen édesítőszer, melyből tartós szárazsütemény készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledele. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században – idézi fel a hazai méztermelés történetét a Wikipédia. A mézeskalács – mivel évente csak egyszer sütjük – sohasem meg ki a divatból. Íme egy alaprecept, amelyet vérmérséklete és ízlése szerint mindenki továbbfejleszthet.
Hozzávalók: ¼ kiló mézhez 3 tojás, 15 deka porcukor, 5 deka margarin és majdnem háromnegyed kiló liszt kell. Plusz valamilyen lazító anyag: szódabikarbóna vagy szalakáli. Én szalakálit használok, vigyázni kell a mennyiséggel, mert amikor először sokat tettem bele, toronymagas mézeskalácsaim lettek, amelyeket világosszürkére fakított az ízén is érezhető ammónium. A feni mennyiséghez elég belőle 20 gramm.
A mézeskalács tipikus karácsonyi ízét az fahéj és szegfűszeg adja. Előbbiből egy evő- utóbbiból viszont csak egy teáskanálnyit adjunk a tésztához. Körültekintően adagoljunk hozzá gyömbért (egy vékony teáskanál), szerecsendiót (négy-öt reszelésnyi). Ha van otthon, ánizs, édeskömény és koriander akkor az is kerülhet bele, de ezekből összesen nem kell több, mint egy teáskanál. (Minden fűszer őrölt formában értendő.) Ízfokozóként három csipet só szükséges. Ha bizonytalanok vagyunk vagy nincs kedvünk/időnk kísérletezni, inkább vegyünk mézeskalács-fűszerkeveréket a boltban.
Ha minden hozzávaló a kezünk alatt van, akkor a vajat és a mézet egy lábosban kis lángon olvasszuk fel. Vigyázzunk, hogy a keverék ne kezdjen el forrni. Egy nagyobb edényben két tojást a fehérjével együtt, a harmadiknak a sárgáját, a porcukrot és a fűszereket meg a szalakálit alaposan összedolgozzuk, majd hozzáöntjük az olvadt vaj-méz keveréket. Újra alaposan összedolgozva, néhány adagban szitálva hozzágyúrjuk a kb. 70 deka lisztet. Ha már alaposan összedolgoztuk az ekkor már ragadós és tömör tésztát, egy edényben letakarjuk és pihentessük egy napig a szobában. Ha a tészta sehogy nem áll össze, tegyünk hozzá még olvasztott margarint.
Másnap jöhet a sütés. Először is kapcsoljuk be a sütőt. Kezünk melegétől a tészta valamelyest meglágyul, így újragyúrhatjuk. Dolgozzunk gyorsan, határozott mozdulatokkal, mert ha sokáig dédelgetjük a tésztát ismét beleragad a kezünk. Kis adagonként, lisztes deszkán nyújtsuk egyenletesen 2 milliméteresre. A formázó eszközünket lisztezzük meg, és szaggassunk. A legpraktikusabb, ha a tepsiben sütőpapírt használunk; a darabokat úgy rakjuk bele, hogy legyen helyük megkelni. A forró sütőbe helyezve néhány perc alatt átsül és kész a finom mézeskalács. Ne ijedjen meg senki, a művelet közben kiáramló kellemetlen, szúrós szagtól, csak dolgozik a szalakáli. Ha fényes felületet szeretnénk, sütés előtt le kell kenni a darabokat egy felvert egész tojással.
A hófehér díszítéshez 1 tojás fehérjéhez 4 deka átszitált porcukrot és néhány csepp citromlevet keverjünk. A porcukor mennyiségével szabályozhatjuk a massza sűrűségét. Ha rajzolni szeretnénk, a kanálról komótosan csorgó massza kell, amit a sarkán kilyukasztott nejlonzacskóval nyomhatunk a kihűlt mézeskalácsokra.
A kommentekben várjuk az Ön variációját vagy tippjeit. Jó étvágyat és boldog Karácsont kívánunk!
A karácsonyi sütemény: mézeskalács
További híreink
Termés-maximalizálás integrált növénytermesztéssel
Te is gondban vagy azzal, hogy ilyen input- és terményárak mellett hogyan maximalizáld a termelést? A válasz az, hogy a lehető legtöbbet kell kihozni a növényekből. Ennek pedig a helyspecifikus mezőgazdaság ...
A lábboltozati problémák orvoslása
A talp egy nagyon kényes szerkezet, számtalan csont, izom, ízület, szalag tökéletes összjátéka révén tudunk általa mozogni. Ha azonban ez az egyensúly megbomlik, akkor különféle problémák jelennek
Miért előnyösek a Li-ion cellák, és honnan szerezzük be őket?
Kiváló teljesítmény, hosszú élettartam, fenntarthatóság és gyors töltés. Ezek pontosan azok a tulajdonságok, amelyek a lítium-ion akkumulátorokat jellemzik. Népszerűségük nem véletlenül nőtt akkorára, ...
Pokoli nyár jöhet, hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg: ezt mondja Németh Lajos
Úgy néz ki, hiú ábránd azt hinni, hogy az El Nino vége azt jelenti, kellemes nyarunk lesz. Az Amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörhivatal becslései szerint 2024 melegebb lehet 2023-nál is. Németh Lajos szerint ...
A megfelelő beltéri ajtó kiválasztása és beszerelése
A nyílászárók cseréje, felújítása sosem egyszerű feladat. Több szempontra is kiemelten oda kell figyelni, kezdve a megfelelő szakember kiválasztásától a kívánt ajtó megrendelésén át egészen a beszerelésig. ...
Sivár a terasz látványa? Dobjuk fel néhány szuper kerti növénnyel!
A legtöbb teraszon legfeljebb egy-két kaktusz vagy valamilyen dísznövény árválkodik, ez azonban nem feltétlenül dobja fel a teret. Az interneten számos inspirációt találhatunk, ha szeretnénk a terasz
Újabb kínai autómárka szállt partra – nem is akárhogy
Kína ötödik számú autógyártója, a Dongfeng Európába hozta elektromosautó-márkájának, a Voyah-nak a legfrissebb modelljeit. Előbb-utóbb Magyarországon is feltűnnek az utakon – és talán a kereskedésekben ...
Közeleg Szent György napja, vajon milyen időt hoz?
Jövő heti időjárás: ez még nem az, amit annyira szeretünk a tavaszban.
Nagyon durva megállapításra jutott az antibiotikumok hatását vizsgáló magyar kutató
Egyre ellenállóbbak a baktériumok a gyógyszerekkel szemben, a versenyfutás pedig egyre drágább. A háttérben azonban nem csak az antibiotikumok túlzott használata áll.
Jégdara és 10 fok alatti délutáni maximumok - markáns fordulat jön az időjárásban
Ma még élvezhetjük a korán jött nyarat.
Áttörő felfedezés! Magyarországon is élő faj lassíthatja az emberi öregedést
Tudósok megállapították, hogy a medveállatkákban található fehérjék képesek lassítani az emberi sejtek anyagcseréjét, ami idővel az öregedési folyamatot lassító technológiák kifejlesztéséhez vezethet.
Oxigénpalack nélkül hódítaná meg első magyarként a Himalája egyik csúcsát
Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indult el a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő ...