A játék elengedhetetlen a kisgyermek fejlődésében

EB • 2013. április 22., hétfő •
Játék helye, szerepe a kisgyermek életében címmel hívta konferenciára az Egyesített Bölcsődei Intézmény a szakma képviselőit. A tanácskozást rangos előadók is megtisztelték.

Amíg a szülők dolgoznak, a kisgyermeknevelők védőszárnyai óvják a kicsiket. Ezért is nagyon fontos, hogy az ellátórendszer jól működjön. Szombathely szociális rendszere szerencsére ebből a szempontból is példaértékű- köszöntötte Szakály Gábor koordinációs tanácsnok a Bölcsődék Napján a Városháza nagytermében megjelent nevelőket.

Idén először nyilvánították nevelés nélküli munkanappá április 22-ét. A saját magunk épülésére, gyarapodására hívtuk életre a rendezvényt- fogalmazott Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője. Kiemelte: 1993 előtt a bölcsődei intézményrendszer az egészségügyi ellátás része volt. Itt a felnőtt nem lehetett játszótárs, csak gondozó.

Sok vitát váltott ki a gondozónők között, kell-e a játék? Mi úgy gondoltuk, s gondoljuk, hogy kell, muszáj, szükséges- hangsúlyozta. Nem elég a gyermek jelzésére várni, a kicsiknek szükségük van az együttjátszás örömére, a felnőtt támogató odafigyelésére. Ma már nem csak módszerek, de különböző eszközök is segítik a játszva tanítást.

A gyermeki játék jellemzőiről Dr. Molnár Katalin, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense tartott előadást, majd Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író, az érzelmi nevelésről beszélt. A konferencián hallhattak még előadást a kisgyermeknevelő személyiségéről, a különböző játékeszközökről is, továbbá Dr. Komlósi Ákos A játék, mint a biztonságban lévő gyermek természetes aktivitása címmel  zárta az előadássorozatot.

Negyedik alkalommal díjazták a Bölcsődék Napján a szakma kiváló dolgozóit. Ezúttal Várady- Szabó Johanna, a Százszorszép Bölcsőde, Süle Julianna a Csicsergő Bölcsőde, és Markó Gyuláné, a Bokréta Bölcsőde kisgyermeknevelői vehették át a kiváló, szakmai munkáért járó díjat. Az elismeréseket Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője adta át.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére