Prágában lehet legolcsóbban berúgni

figyelo.hu - Fotó: nemcsakpraga.blogspot.com • 2016. május 22., vasárnap •
Prága az az európai nagyváros, ahol a legolcsóbb az alkohol. Ez nem is meglepő, ha arra a rengeteg legény- és leánybúcsúra gondolunk, amelynek résztvevői évről évre a cseh fővárosba özönlenek.
Prágában lehet legolcsóbban berúgni

A Cseh Köztársaság fővárosa a legutóbbi felmérésben a magyar nagyvárost, Budapestet szorította le az annak a rangsornak az első helyéről, amely a legolcsóbb italokat kínáló vendéglátó-helyeket tartalmazza a kontinensen. A felmérés szerint egy sör Prágában átlagosan csak 1,26 angol font. 

A tanulmány azonban nem csak a magas alkoholtartalmú lager sörök árait vette figyelembe. Egy üveg sörtől kezdve a Martiniig bezárólag 12 különböző ital árait vizsgálta Európa 16 különböző térségében. 

Európai alkoholárak: az angol fontra átszámított, legolcsóbb nagyvárosok

1 – Prága, Cseh Köztársaság              28.74 
2 – Budapest, Magyarország              30.20 
3 – Krakkó, Lengyelország                 33.82 
4 – Riga, Lettország                          49.95 
5– Tallinn, Észtország                        53.11 
6 – Palma de Mallorca, Spanyolország 56.72 
7 – Berlin, Németország                     57.74 
8 – Amsterdam, Hollandia                  58.14 
9 –Barcelona, Spanyolország              60.56 
10 – London, Nagy-Britannia              60.70 

Egy tucatnyi ital, legyen az bor, pálinka, vodka vagy helyi főzésű sör, Prágában átlagosan 28,74 angol fontban kerül. Ez kevesebb, mint a fele annak, amennyit ugyanezért Londonban kell fizetni. A felmérés szerint egy pohár bor Prágában 1,57 angol font, egy pálinka 2,04 font, egy vodka és narancslé pedig 2,83 font. 
Prágát a korábbi listavezető, Budapest követi 12 italra számított 30,20 angol fonttal, majd a lengyel Krakkó következik, ahol egy nagy kör 33,82 fontba kerül. 

Noha drága, az italok nem Londonban kerülnek a legtöbbe. Ez a kétes dicsőség a spanyol Marbella városát illeti, ahol egy tucat innivaló megrázóan sokba, 71,93 fontba kerül. 

Egyes italok tekintetében azonban London a listavezető, ahol például egy száraz Martinit átlagosan 8,90 fontért adnak. 

A legdrágább pezsgő 

Azért Prága sem csak a jó hírekről szól. A cseh nagyvárosban a legdrágább a pezsgő, egy palack átlagosan 55 angol font, szemben a sokkal lefogadhatóbb 28,93 fontos londoni árral. 

A legdrágább sört Írországban, Dublinban mérik, (4,42 font) pedig a város csak a 11. a 16 legdrágább város rangsorában. 

A listát összeállító Post Office Travel Money képviselője, Andrew Brown kijelentette: „Mielőtt valaki helyet foglal egy városban, érdemes átnéznie az árakat. Egy kis felkészülés biztosíthatja, hogy a kocsmai számla ne merítse ki az ünnepi költségvetést.”

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére