Tökös italok őszre

Nemes Judit • 2015. szeptember 20., vasárnap •
Itt az ősz, a tökös ételek szezonja. Meg nem csak az ételeké, az italoké is, mint például a zöldségfélével készült ivóleveké, tejes italoké, forró csokoládéké és természetesen a söré is. Elkészítésükhöz válogattunk recepteket.
Tökös italok őszre

A legklasszikusabb ital, amit sütőtökből készítenek, az ivólé. Egészséges ital és az elkészítése sem bonyolult, 15 perc és kész.

Hozzávalók:

2 kg kockára vágott kanadai sütőtök

4 l víz

40 dkg cukor

6 g citromsav

1 kávéskanál nátrium-benzoát

Elkészítése:

Megpároljuk a kockára vágott sütőtököt, amikor megfőtt, összeturmixoljuk. Közben elkészítjük a cukorszirupot, azaz felfőzzük a vizet a cukorral. A szirupot összekeverjük a a tökpürével, hozzáadjuk a citromsavat és a tartósítót, a nátrium-benzoátot - ez utóbbit csak akkor tegyük bele, ha nem frissen fogyasztjuk, hanem eltennénk későbbi alkalomra.

 

Hazánkban még kevés kávézóban helyen lehet kapni sütőtök-italt, ezért többnyire akkor juthatunk hozzá, ha mi magunk készítjük el. Érdemes kipróbálni, igazi különlegesség.

Hozzávalók:

2,5 dl sütőtök püré

1 l tej

55 g cukor

1 tesákanál őrölt fahéj

1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Tegyük fel a tejet a tűzre és kezdük el melegíteni. Közben a sütőtök pürébe keverjük bele a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd a keveréket és a cukrot adjuk hozzá a tejhez. Addig melegítsük, amíg elértük azt a hőmérsékletet, ahogy jól esik inni, nem kell felforralni. Ha nem sikerült egyenletesen elkeverni a tejben a hozzávalókat, botmixerrel simává keverhetjük. Ezzel el is készült. Fahéjjal megszórt tejszínhabbal kínálhatjuk.

Sütőtökös forró csoki. Nagyon finom. Próbálja ki.

Hozzávalók:

2 teáskanál sült sütőtök

2,5-3 dl tej

1 csipet fahéj

3 kocka étcsokoládé

1 teáskanál méz

Elkészítése:

Felforraljuk a tejet a fahéjjal és a csokival, majd hozzáadjuk a sütőtököt, a keveréket botmixerrel kissé kihabosítjuk. Mézzel édesítsük, a tetejére pedig fahéjjal megszórt tejszínhabot tehetünk.

Végül pedig a sütőtökös sörről. Itt ugyan receptet nem közlünk, helyette pár érdekességet az italról:

- a sört nem sütőtökből főzik, csupán beleteszik a sörbe

- őshonos sörfajta az Egyesült Államokban, amik közül egyben a legnépszerűbb szezonális ital is

- többféle módon készítik: nyers tökdarabokat vágnak a készülő sörbe, de pürével vagy aromával is.

- a tökös söröket gyakran fűszerezik gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel vagy fahéjjal

közösség

további frisss

lap tetejére