Szükség van a szociális biztonságra

frisss.hu, MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 11., szerda •
Két és fél éve folyamatosan csökken a szegénység által veszélyeztetettek száma, és tartósan javulnak a szegénységi mutatók. A kormány határozott célja, hogy ez a trend folytatódjon.
Szükség van a szociális biztonságra

Nem lehet szolidáris társadalmat építeni szociális biztonság nélkül, ennek alapvető feltétele a szociális, a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi szolgáltatások megújítása és a szociális szférában dolgozók megbecsülése - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Szombathelyen, a 20. szociális hét megnyitóján.

Czibere Károly

A stratégia hangsúlyos eleme a gyermekügy; a társadalom jól felfogott érdeke, hogy segítse a hátrányos helyzetű gyermekeket - mondta az államtitkár, hangsúlyozva: "a szolidáris Magyarország nem nézheti (...), hogy a gyermekek nélkülözzenek". A gyermekjóléti rendszer elemei közül kiemelte, hogy gyakorlatilag ingyenessé vált a gyermekétkeztetés.

Az időskorúakról szólva az államtitkár a nyugdíjrendszeren keresztül nyújtott jövedelmi biztonságot emelte ki, rámutatva arra, hogy az elmúlt öt évben a nyugdíjemelés minden esetben infláció feletti volt. Megjegyezte: az időskori szociális szolgáltatások körében kiemelkedő fontosságúak a házi gondozási és idősotthoni szolgáltatások. Az otthonokban jelenleg 51 000 férőhely van, néhány ezer férőhely erejéig pedig megjelenik majd a szakápolási szolgáltatás, amely az intenzív ápolásra szoruló időseknek nyújt progresszív ellátást az idősotthonrendszeren belül.

A fogyatékkal élő embereknél a korai intervenciós programot említette, amelyen keresztül a fogyatékkal élő gyermekek szülei időben kaphatnak segítséget. A fogyatékkal élők foglalkoztatási helyzetét ismertetve közölte: az öt évvel ezelőtti 16-ról 25 százalékra növekedett a foglalkoztatottságuk.

Puskás Tivadar

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a szociális gondoskodásnak hagyománya van a városban, amelynek szociális ellátórendszere országosan is az egyik legjobb.

A szociális hét programjai a Szent Márton-emlékévhez kapcsolódnak. 

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére