„Pedagógusnak lenni felemelő” – konferencia az oktatásról Szombathelyen

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 26., kedd •
Megtelt a Városháza Nagyterme igazgatókkal, vezetőkkel, pedagógusokkal.
„Pedagógusnak lenni felemelő” – konferencia az oktatásról Szombathelyen

Az Oktatási Hivatal 2016. április 1-jén, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében „A jövőért, gyermekeink oktatásáért" elnevezésű országos igazgatói konferenciát szervezett. A rendezvényen 307 intézményvezető, valamint mintegy harminc érintett szervezet képviselője vett részt. Ez a programot kedd délután városunkban is megtartották.

Az oktatásról és a fiatalok jövőjéről volt szó elsősorban. Emellett előadást hallhattunk a köznevelés fenntartói, támogatói környezetéről, a pedagógusképzésről és továbbképzésről, valamint a felnövekvő generációhoz alkalmazkodó oktatás stratégiájáról.

Puskás Tivadar

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere pedagógus családból származik, ismeri a szakma örömeit. Az eseményen elmondta: minden tanár az életében azt a nagyszerű dolgot hajtja végre, hogy a jövő nemzedékét képzi. Emellett figyel arra, hogy az a közösség, amit úgy hívunk, hogy Magyarország, művelt emberekből álljon. A felelősség nagy, a pedagógus munkájától függ az, hogy milyen lesz a jövő embere. „Pedagógusnak lenni felemelő”. Puskás Tivadar szeret szaktárgyakat (mentőorvosi) tanítani a Pécsi Egyetem Szombathelyi Képzési Központjának docenseként. Felüdülés az, amikor oktathat. „Úgy érzem, hogy van olyan dolog, amit átadhatok a fiataloknak. Minden tanárnak van egy szemlélete, világlátása. (…) Amit átadunk, az a szorgalomról, a kitartásról, a gondoskodásról szól. (…) 

Sipos Imre

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár beszélt a Köznevelési Kerekasztalról, valamint a Pedagógus Szakszervezettel történő egyezkedésről. Elmondta, hogy a Köznevelési Kerekasztal és az államtitkárság munkáját az intenzív szakmai párbeszéd, a nyitottság és a strukturáltság jellemzi. Több mint 65 olyan szakmai szervezet van, ami a kerekasztal munkájában részt vesz. Az a cél, hogy valamennyi tárgyalópartner ezeket a szervezeteket bővítse, mindenkit szólítsanak meg. A létrehozással párhuzamosan a Pedagógus Szakszervezettel tárgyalták a többi közt: ha a gyerek napközis, tehát egész nap iskolában van, akkor kaphat-e házi feladatot a tanártól, valamint a nevelők munkáját segítők (például az iskolatitkárok) helyzetének javításáról. Ők egyébként kapnak béren kívüli juttatást, 2017. január 1-jétől pedig fizetésemelést. 

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére