Mindennapi mérgeink zsemlében, müzliben - szombathelyi növényvédők a gombatoxin nyomában

há • 2020. március 30., hétfő •
Kukoricapehely reggelire, nagy kanál búzakorpa a kenyértésztába, teljes kiőrlésű spagetti – egészségesnek tűnnek, de szinte mindben ott van a termesztők, vagyis inkább a fogyasztók ellensége, a gabonatoxin. Már nemcsak az élelmiszerbiztonsági hatóság, hanem a növényvédelmi szakemberek is mérik, mennyit eszünk meg a gombák termelte méregből.
Mindennapi mérgeink zsemlében, müzliben - szombathelyi növényvédők a gombatoxin nyomában

Országosan több mint 17 ezer mintavétel és mérés alapján kijelenthető, hogy nem attól félünk, amitől kellene. A Nébih mellett méréseket végző Both Gyula növényvédelmi szakmérnök lapunknak elmondta, hogy még mindig attól tartunk, hogy sok növényvédőszer-maradékot viszünk be a szervezetünkbe. - A mérések azt mutatják, hogy a gabonából készült élelmiszereknek nagyjából felében van szermaradék, de csak 1 százalékában van a megengedett határérték feletti mennyiségben ilyen anyag. Ezzel szemben gombatoxin szinte mindenben volt, persze eltérő mennyiségben, de zömében, az esetek 70-80 százalékában, durván a határérték felett – mondta megkeresésünkre a szakember.

Ismert a híradásokból, hogy időnként mekkora bajt okoz az aflatoxin nevű rákkeltő penészgombaméreg. Ez a gomba nedves, párás és meleg környezetben terjed el a gabonatáblákban és más növények között, így okozott már megbetegedést forgalomba került, szennyezett liszt, müzli, vagy fűszerpaprika is. Ezek kirívó esetek voltak, de bizonyos mértékig bárhol megtalálhatjuk, ez a leggyakoribb fajta.  – A mögöttünk álló mérések azt mutatják, hogy a durumlisztben, az extrudált kenyérben, a hántolt tönkölybúzában, a kukoricapehelyben, a müzliszeletben, de még az egyszerű zsemlében is határérték feletti mennyiségben van jelen a toxin – fogalmazott Both Gyula. Kiemelte, hogy a különféle gombamérgek köhögést, allergiát, idegrendszeri zavarokat, májkárosodást, sőt csonthártyagyulladást, agyi tályogot, de még korai nemi érést is okozhatnak.

Nemcsak az a toxin veszélyes, amit megeszünk, hanem azok a gombaspórák is, amelyet a fákon, fűben megtelepedő gombák bocsátanak ki. A hasadtlemezű gomba a fák törzsén telepszik meg, de hasonlóan ártalmas a könnyező házigomba is. – Favágáskor, a csalit összeszedésekor, fűnyíráskor számtalan gombafaj spórája kerülhet a légutakba, és betegíthet meg hosszú távon – tudtuk meg. Both Gyula kifejtette, hogy a termesztők számára már elérhetővé tették azokat a szolgáltatásokat, amelyekkel gabonájuk toxintartalmát mérhetik, elkerülve, hogy az átvevők kifogást emeljenek a minőséggel szemben. Egy kevésbé pontos gyorstesztjük, és precízen mérő berendezésük is van. Fotósunk megörökítette, hogyan is működik a műszer, amely megmutatja, milyen mértékben is van jelen toxinos szem egy marék búzában. S mivel a penészgombák épp a maghéjban dúsulnak fel, a legszennyezettebb alapanyagok épp az egyébként pozitív élettani hatásokkal bíró teljes kiőrlésű és korpás termékek lehetnek. Hát így figyeljünk az egészségünkre…

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére