Felújítják a Szombathelyi Képtárat

frisss • 2019. december 02., hétfő •
Még az idén kezdetét veszi a Szombathelyi Képtár rekonstrukciója. A kivitelezést végző Homlok Építő Zrt. október 10-én vette át a munkaterületet. A beruházás rászeként megújul a tető és a homlokzat, belülről is modernizálják az épületet és parkosítanak is. A feladatra 12 hónap áll rendelkezésre, így várhatóan 2020 októberében veheti használatba a város a megújult intézményt. A munkálatok célja, hogy korszerű, a 21. század követelményeinek megfelelő formában térjen vissza a múzeum a szombathelyi kulturális életbe.
Felújítják a Szombathelyi Képtárat
A múzeum Mátis Lajos tervei szerint épült fel 1985-ben, az ő nevéhez kötődik több szombathelyi modernista épület mellett a Savaria mozi is. Azonban az elmúlt közel 35 év során nem végeztek jelentős felújítást a Képtáron, így az épület állaga mostanra jelentősen leromlott, ami nemcsak esztétikailag, de funkcionálisan is egyre komolyabb problémát jelentett. A szigetelés meghibásodása miatt a falak olyan mértékben beáztak, hogy az állandó kiállítást a műtárgyak védelme érdekében azonnali hatállyal le kellett bontani. Több kiállítás megrendezéséről le kellett mondania az intézménynek a klímarendszer meghibásodása miatt, nem tudták garantálni ugyanis a megfelelő páratartalmat, és ezzel a műtárgyvédelmi előírások betartását. Természetesen a fűtés hiánya a látogatók számára sem tette vonzóvá a múzeumlátogatást. A korszerűsítés mostanra elodázhatatlanná vált.

Az épület összesen 2000 négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkezik, ami három, egyenként nagyjából 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, emellett több kisebb helyiség nyújt lehetőséget kamarakiállítások rendezésére. A múzeumhoz tartozik még restaurátorműhely, szakkönyvtár, adattár, konferencia- és vetítőterem, valamint gyermekfoglalkoztató.

A munkálatok során külső parkosítással rendezik a múzeum környezetét, felújítják az épület tető- és homlokzati szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, valamint a hő- és vízszigeteléseket. A kiállítótereket korszerűsítik, új műtárgyvilágítási rendszert építenek ki, valamint létrehoznak egy múzeumshopot és büféteret. A villamos berendezések felújításával kialakítják a homlokzati díszkivilágítást, és rendezik a belső tűzjelző és füstelvezető struktúrát.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Képtár turisztikai célú felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatának keretében valósul meg. A közbeszerzési eljárás eredményeképp a munkálatokat a Homlok Építő Zrt. végzi el, összesen 838 millió 140 ezer forint értékben. A kivitelezési munkálatok várható befejezésére 2020 októberében kerül sor.

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére